Politică

Timofte, luat la intrebari de Comisia SRI

22.09.2005, 19:14 11

Directorul Serviciului Roman de Informatii, Radu Timofte, va da explicatii in fata comisiei de specialitate a Parlamentului, dupa ce in presa au aparut acuzatii ca unele dosare sensibile ar fi fost distruse de angajatii serviciului.

Secretarul comisiei, deputatul PSD Ion Stan, spune ca directorul SRI va fi audiat de comisie saptamana viitoare, in legatura cu afirmatiile presedintelui Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii, Gheorghe Onisoru, referitoare la ofiterii fostei Politii Politice.

Presedintele CNSAS Gheorghe Onisoru a declarat, intr-un interviu publicat, ieri, de un cotidian central ca "foarte multe informatii au disparut", unele fiind tocate, altele arse, altele "traficate". "Au fost documente pe care le-au distrus ofiterii SRI si sunt procese-verbale chiar", a afirmat presedintele CNSAS, referindu-se si la cazul Berevoiesti. El a mai spus, potrivit cotidianului, ca "SRI are procese-verbale de distrugere a unor documente".

"In anumite sectii unde a fost un comandant mai de mana forte, i-a luat la bani marunti pe toti ofiterii: "Tu ce dosare aveai in studiu?" Se stie ca un ofiter de securitate lucra de obicei cu o retea care putea sa ajunga pana la 30-40 de persoane. Va dati seama!" Asa s-ar explica, in viziunea lui Onisoru disparitia anumitor dosare din arhiva SRI. El a sustinut ca aceste procese-verbale n-au ajuns la CNSAS, dar a spus ca a vazut procese-verbale de distrugere in Comisia mixta CNSAS-SRI. "Sunt suficiente", a declarat el, referindu-se la numarul dosarelor arse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO