Politică

UDMR spune ca este de acord cu un nou Guvern

UDMR spune ca este de acord cu un nou Guvern

Marko Bela

21.06.2006, 19:51 15

Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat ieri ca Uniunea ar fi de acord cu constituirea unui nou program de guvernare si a unui nou Guvern, daca unul dintre partenerii de coalitie doreste acest lucru.
Rediscutarea protocolului si formarea unui nou Guvern ar fi benefica imediat dupa raportul Comisiei Europene din toamna, spune Marko. "Daca se vrea, putem face acest lucru si pana in septembrie si octombrie. Dragostea nu are nici un rost daca unii tin la aceasta formula guvernamentala, iar altii spun ca nu e buna", a mai declarat reprezentantul UDMR (desen). El a aratat ca, daca nici aceasta formula nu se va dovedi functionala, alegerile anticipate reprezinta singura solutie ramasa actualei coalitii, dar ca aceasta nu se poate pune in practica decat in 2007.
Recent, secretarul general al PD Vasile Blaga declarase intr-un interviu ca alegerile anticipate sunt o solutie viabila, dupa aderarea la UE la 1 ianuarie 2007. Tot el apreciase ca restructurarea guvernamentala este necesara.
Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu (PNL), a declarat pentru ZF ca o rediscutare a protocolului coalitiei ar putea avea loc dupa prezentarea raportului Comisiei Europene din toamna.
Liderul Uniunii a apreciat ca democratii si liberalii sunt "formal" intr-o alianta, dar ca au atitudini proprii, legate de orice problema importanta, atat pe plan guvernamental, cat si legislativ, iar UDMR a ajuns sa discute nu cu o alianta, ci cu doua partide.
El a aratat ca si in discursul presedintelui de luni seara, sustinut in fata Parlamentului, reprezentantilor coalitiei le-a fost atrasa atentia asupra opiniilor foarte diferite pe care le-au avut pana in prezent. Desi l-a apreciat ca fiind "putin sumbru", Marko Bela a sustinut ca "diagnosticul lui Traian Basescu este foarte corect din foarte multe puncte de vedere".
Presedintele Uniunii nu a precizat exact ce ar putea sa includa noul program de guvernare, dar a spus ca acesta ar putea fi constituit pe baza tuturor dezideratelor pe care le au cele patru formatiuni politice aflate la guvernare in acest moment. "Sa luam niste coli albe si sa vedem cum ar arata un nou program in care fiecare sa-si regaseasca dezideratele", a spus reprezentantul UDMR. Codul Fiscal, politica legata de privatizare, protectia sociala, transporturile si drepturile minoritatilor nationale sunt cateva exemple de "necorelare" pe care reprezentantul UDMR le-a prezentat presei.
El a sustinut ca formarea unui nou Guvern si semnarea unui nou protocol de colaborare ar putea conduce la imbunatatirea activitatii celor patru formatiuni care au format Guvernul in 2004.
El a observat ca sunt tot mai dese situatiile in care partenerii din coalitie nu-si pot corela ideile, scopurile si pozitiile in legatura cu acte ale Guvernului si cu proiecte discutate in Parlament.
Marko Bela a apreciat ca, pana atunci, actuala coalitie este "vehicul in miscare, care mai scoate fum ca sa mearga mai departe". El a explicat ca acest "vehicul poate fi oprit acum pentru reparatii generale, existand riscul de a nu mai porni niciodata, sau poate merge pana la destinatie, dar functionand cu multe sincope".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO