Politică

UE si Ambasada SUA reactioneaza la acuzatiile de fraudare

03.12.2004, 00:00 10

Uniunea Europeana si Ambasada Statelor Unite la Bucuresti au reactionat ieri la acuzatiile privind fraudarea alegerilor din 28 noiembrie.
UE a transmis ca "a luat nota" de acuzatiile privind comiterea de fraude electorale si a precizat ca "va urmari justificarea acestor acuzatii si in lumina evaluarii indeplinirii criteriilor de la Copenhaga", potrivit site-ului EurArctiv, care citeaza purtatorul de cuvant al Directiei pentru extindere. Criteriile de la Copenhaga  fac referire la respectarea principiilor statului de drept, a democratiei si a drepturilor omului, conditii pe care statele candidate, deci si Romania, trebuie sa le indeplineasca pentru a deveni membre ale UE.
Potrivit purtatorului de cuvant al Directiei pentru extindere a UE, Krisztina Nagy, Comisia ar dori ca noul guvern roman sa fie format rapid, pentru a se asigura ca tara "continua pe calea reformelor, pentru a indeplini toate criteriile pentru aderarea la UE in timp util".
 Pozitia UE a fost facuta publica dupa ce autoritatile electorale romane au dat publicitatii rezultatele finale oficiale ale votului si in urma aparitiilor in presa internationala a mai multor articole care semnaleaza numeroasele nereguli ale procesului electoral din Romania. Anterior, o discutie privind neregulile constatate la alegerile din Romania a avut loc in Comisia de afaceri si politica externa a Parlamentului European, o data cu dezbaterea raportului semnat de Pierre Moscovici. Liderul liberal-democratilor europeni, Graham Watson, a cerut, printr-un amendament, ca UE sa actioneze decisiv pentru a verifica rezultatul alegerilor din Romania. Amendamentul urmeaza sa fie discutat separat de raportul privind Romania, in plenul Parlamentului European.
O alta luate de pozitie a avut ieri Ambasada SUA la Bucuresti care precizeaza ca oficialii ambasadei au aflat de "ingrijorarile justificate" exprimate de mai multe organizatii cu privire la numeroasele nereguli din timpul votului. Ambasada americana indeamna organizatiile societatii civile ca in loc sa-si retraga observatorii in turul doi al prezidentialelor, sa ofere, in schimb, o prezenta "robusta" la aceste alegeri.
Inaintea alegerilor, ambasadorul american, Jack Dyer Crouch, i-a indemnat pe romani sa iasa la vot si in momentul in care aleg sa-si aminteasca ce politicieni i-a nemultumit prin prestatia lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO