Politică

UE va avea un nou tratat si un presedinte din 2009

22.10.2007, 20:01 11

Liderii europeni au ajuns la un compromis in privinta Tratatului UE, la summit-ul informal de la Lisabona care a avut loc la finele saptamanii trecute, dupa ce in vara, la Bruxelles, liderii europeni au reusit cu greu sa evite un esec al discutiilor despre documentul care reformeaza din temelii Uniunea Europeana.
Tratatul urmeaza sa fie semnat de liderii UE in 13 decembrie, la finalul presedintiei portugheze.
Uniunea Europeana va avea un presedinte si un ministru de externe, rolul Parlamentului European si al parlamentelor nationale va fi extins, iar sistemul de vot in cadrul Comisiei va fi modificat, potrivit documentului agreat de cei 27 de membri ai Uniunii Europene, care inlocuieste Tratatul Constitutional European initial.
Acesta a fost respins in vara lui 2005 de Franta si Olanda, in urma unor referendumuri, iar liderii UE au decis atunci amanarea ratificarii constitutiei europene in alte state europene si imbunatatirea unor prevederi pentru a evita alte esecuri. Romania a ratificat tratatul constitutional european in 2005, odata cu ratificarea tratatului de aderare a tarii noastre la Uniunea Europeana.
"Este incheierea unui efort de sase ani al Uniunii si sincer ma bucur ca in ultimii doi ani am fost parte la aceasta framantare, iar de cateva luni chiar de-a binelea", a spus, la finalul reuniunii, presedintele Romaniei, Traian Basescu.
Statele membre va trebui sa ratifice documentul pana la finele lui 2008, pentru ca acesta sa poata intra in vigoare in 2009. Presedintele francez Nicolas Sarkozy a spus ca tara sa va fi prima care va ratifica noul tratat al UE, in decembrie, insa nu a vorbit despre modul in care aceasta va fi adoptata, prin referendum sau in urma unui vot in Parlament, dupa ce in 2005, francezii au respins tratatul in urma unei consultari populare.
Posibilitatea convocarii unui referendum pe tema tratatului european are priza la Palatul Cotroceni, insa modalitatea de adoptare va fi decisa probabil in urma unor consultari cu Guvernul.
Ministrul de externe Adrian Cioroianu a spus la finalul summit-ului ca ratificarea care se poate face fie prin trecere prin Parlament, fie prin referendum, iar modalitatea in care Romania va trebui sa ratifice tratatul depinde in buna masura si de modul in care mass-media vor aborda tema.
Potrivit comisarului european pentru multilingvism, Leonard Orban, referendumurile pentru ratificatea Tratatului UE in tarile membre care opteaza pentru aceasta alternativa ar putea fi organizate anul viitor, in perioada martie-octombrie.
Basescu a afirmat la finalul discutiilor de la Lisabona ca prin Tratatul in legatura cu care
s-a ajuns la un acord, UE devine personalitate juridica, avand capacitate de reprezentare pentru toate statele membre. De asemenea, competentele Parlamentului European se extind, iar rolul parlamentelor nationale in cooperarea cu Comisia Europeana si cu Parlamentul European. Pana in 2014 urmeaza sa intre in functiune "votul cu dubla majoritate, care va inlocui regula actuala a consensului si a dreptului de blocaj al oricarui stat". Basescu a explicat ca principiul dublei majoritati inseamna ca deciziile se iau de catre 55 la suta din statele membre, dar care reprezinta 60 la suta din populatia UE. Seful statului a precizat ca, daca pana in 2014 un singur stat va cere amanarea introducerii acestui principiu, atunci aceasta regula va fi introdusa cel mai tarziu in 2017. Basescu a mai spus ca, din 2014, doar doua treimi din statele UE vor avea comisari europeni, ministrul de externe adaugand ca acestia vor fi stabiliti prin rotatie. Seful statului a mai spus ca in fruntea Consiliului European se va afla un presedinte, cu un mandat de doi ani si jumatate, care va putea detine doua mandate.
In noul tratat se include Carta drepturilor fundamentale ale omului, existand doua state, Marea Britanie si Polonia, care si-au rezervat dreptul sa nu aplice integral aceasta carta. Uniunea Europeana va avea un Inalt reprezentant pentru politica externa si probleme de securitate, care va avea statut de vicepresedinte al CE.
Traian Basescu a mai declarat ca, prin acest document, se creeaza politica europeana de securitate si aparare, care obliga statele membre sa se ajute unul pe celalalt in caz de agresiune sau de calamitate.
Liderii europeni au stabilit, in cursul summit-ului de la Lisabona, sa existe o perioada de tranzitie inainte de numirea definitiva a viitorului ministru al UE de externe, fara a vorbi de posibilii pretendenti la functia nou-infiintata.
In prezent, postul de Inalt reprezentant al UE pentru politica externa este detinut de spaniolul Javier Solana, in varsta de 65 de ani.
Numele lui Tony Blair, fostul premier laburist al Marii Britanii este vehiculat pentru functia de presedinte al Uniunii Europene, dupa ce in vara s-a speculat ca s-a retras din fruntea guvernului britanic tocmai pentru a se pregati de preluarea acestei pozitii.


Principalele prevederi ale viitorului Tratat UE
Noul Tratat va modifica textele fondatoare. Sunt eliminati termenii care ar putea asimila UE unui stat federal, cum ar fi o Constitutie, drapel, imn, desi acestea vor continua sa existe.
Carta Drepturilor Omului va avea caracter obligatoriu. Ea contine 54 de articole referitoare la drepturi civice - libertate, egalitate, drepturi economice si sociale. Desi Carta se refera doar la dreptul european, nu la cel national, Marea Britanie si Polonia au obtinut derogari de la aplicarea sa.
In loc de presedintia semestriala, presedintele Consiliului Uniunii Europene va fi ales pentru doi ani si jumatate. Principiul rotatiei se va mentine pentru presedintia Consiliului de Ministri.
Presedintele va pregati reuniunile si va reprezenta Uniunea pe scena mondiala, fara a se implica in atributiile Inaltului reprezentant al UE pentru politica externa si securitate.
Incepand din 2014, Comisia va avea un numar de membri egal cu doua-treimi din numarul statelor membre.
Parlamentul European isi va extinde puterea de codecizie legislativa in chestiuni privind justitia, securitatea si imigratia.
Parlamentele nationale vor putea cere Comisiei Europene sa reanalizeze o propunere legislativa.
Deciziile prin majoritate calificata se vor aplica la 40 de noi domenii, in principal la cooperarea judiciara si cea dintre fortele de politie.
Majoritatea calificata consta in 55 la suta din voturile statelor membre si 65 la suta din populatia Uniunii.

Junker si Blair, posibili candidati la presedintia Consiliului UE
Presedintele francez Nicolas Sarkozy considera ca cel mai potrivit pentru functia de presedinte al Consiliului UE, creata prin tratatul de la Lisabona, ar fi premierul luxemburghez Jean-Claude Junker, in timp ce prim-ministrul britanic Gordon Brown se gandeste la Tony Blair. "Experienta lui Junker ofera o cultura, o istorie. De aceea ar putea fi primul presedinte al Consiliului, este o idee inteligenta", a afirmat Sarkozy. Premierul britanic Gordon Brown a considerat insa ca predecesorul sau Tony Blair ar fi un "candidat remarcabil pentru orice post de anvergura internationala. Pentru Sarkozy, Tony Blair este "mai mult european decat englez". "Ne putem gandi la el, este destul de inteligent", a adaugat presedintele francez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO