Politică

Unde se duc cele 10 mld. euro dati de Guvern pentru investitii

Unde se duc cele 10 mld. euro dati de Guvern pentru investitii

Ministrul finantelor spune ca daca bugetul nu este realist, isi asuma consecintele (FOTO: Agerpres)

19.02.2009, 00:00 33

Nivelul investitiilor potrivit bugetului pe 2009 este de 10,24 miliarde de euro si reprezinta aproximativ 20% din bugetul de stat (56,1 mld. euro) si 7% din Produsul Intern Brut (144,7 mld. euro), sustine ministrul.

Administratia publica va primi 3,2 mld. euro pentru investitii in 2009, transporturile vor primi 1,96 mld. euro, in vreme ce pentru lucrari publice si locuinte (la Ministerul Dezvoltarii) se vor acorda 1,5 miliarde.
Infrastructura agricola va primi putin peste 1 mld. euro in 2009, se arata in proiectul de buget, care a fost dezbatut si ieri de plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului.
In topul investitiilor cu bani publici va conduce, asadar, un minister social-democrat (administratia si internele) si doua ministere liberal- democrate, conduse de greii PD-L Radu Berceanu, respectiv Vasile Blaga, urmati de Ilie Sarbu, ministrul PSD al agriculturii.
Urmeaza in topul alocarilor Ministerul Sanatatii, cu 220 de milioane de euro, Turismul cu 156 de milioane si Educatia cu 74 de milioane.
Majoritatea de 70% PSD - PD-L nu a avut ieri probleme in a respinge pe banda rulanta majoritatea amendamentelor depuse de parlamentarii din opozitie, PNL si UDMR, in a doua zi de dezbatere a bugetului de stat pe 2009, "eficienta" parlamentarilor puterii fiind pusa la incercare de deputatul UDMR Mate Andras, care a cerut parlamentului sa voteze un presupus amendament care avea numarul identic cu numarul de telefon al presedintelui de sedinta Ioan Oltean. Amendamentul a fost respins fara ca majoritatea sa reactioneze.
De altfel, liberalii si UDMR au propus aproape 3.000 de amendamente la legea bugetului de stat, insa aproape niciunul nu are sanse sa fie acceptat de plenul Parlamentului, dupa ce au fost respinse in comisiile de specialitate. Pe de cealalta parte, parlamentarii puterii au fiecare la dispozitie o cota de aproximativ 70.000 de euro din banii pentru investitii pentru a sustine anumite proiecte pentru circumscriptiile din care fac parte.
Practica alocarii sumelor de bani pentru parlamentari (care ii pot directiona prin amendamente in circumscriptia din care fac parte) a fost instau-rata de fostul premier Adrian Nastase, afirma presedintele Comisiei de buget din Camera Viorel Stefan (PSD).
Insa multe dintre proiectele pentru care au fost ceruti bani la buget au ramas nefinalizate, spun alti parlamentari din Comisia de buget. "In 2008, din aceasta cota pentru investitii la Ministerul Culturii s-au cheltuit doar 40% din banii ceruti de parlamentari", a afirmat un deputat din Comisia de buget.
Negocierile pentru banii de la buget reprezinta primul test important pentru parlamentarii alesi uninominal, care va trebui sa "mearga" in circumscriptiile cu banii pentru proiectele dorite de comunitatile locale.
Daca social-democratii si democrat-liberalii au la dispozitie acesti 70.000 de euro, pe care ii pot directiona la spitale, scoli sau biserici, liberalii si reprezentantii minoritatii maghiare trebuie sa negocieze din greu cu puterea pentru a obtine bani in plus. "Am cerut bani pentru toate primariile din circumscriptia mea, inclusiv pentru primarii PD-L si PSD, insa nu mi s-a acceptat niciun amendament", afirma deputatul liberal Dan Motreanu, care reprezinta judetul Calarasi in Parlament.
Dezbaterile pe bugetele institutiilor publice urmau sa continue aseara pana la miezul noptii, dupa ce marti, in prima zi de dezbateri, au fost votate in aproximativ 10 ore de discutii titlul legii, 26 de articole si 14 anexe ale legii bugetului de stat pe anul 2009, printre bugetele votate fiind cele ale Administratiei Prezidentiale, Senatului, Camerei Deputatilor, SGG si Cancelariei Premierului. Marti, la prezentarea bugetului in Parlament, ministrul finantelor Gheorghe Pogea a aparat proiectul declarand ca observatiile critice ale fostului premier Calin Popescu- Tariceanu sunt jignitoare. "Nu as fi crezut niciodata ca o personalitate de prim rang in stat - un fost prim-ministru - poate sa faca aprecieri nefondate, jignitoare si populiste la adresa muncii unui guvern (...) cand stie foarte bine ca tot ceea ce a spus nu poate argumenta", a spus Pogea. El a sustinut ca Guvernul Tariceanu a avut sase luni la dispozitie sa elaboreze un buget consolidat, iar actualul Guvern, in 22 decembrie, a trebuit sa retraga proiectul de buget inaintat, pentru ca "nu avea nici in clin, nici in maneca cu realitatea economica".
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO