Politică

Viitorul sef al administratiei: Birocratia este ucigatoare, avizele costa enorm

Viitorul sef al administratiei: Birocratia este ucigatoare, avizele costa enorm

Puscas (stg.) si Nica urca in ierarhie. Primul va fi ministru, cel de-al doilea, vicepremier si ministru plin (FOTO: Agerpres)

10.02.2009, 19:11 23

"Birocratia romaneasca este ucigatoare, numarul actelor este impovarator, exista sute de taxe, iar avizele costa enorm. Acest lucru trebuie curmat", a sustinut ieri vicepremierul Dan Nica in timpul audierilor din Parlament pentru functia de ministru al administratiei si internelor.

Candidatura sa a fost validata ieri in comisiile de specialitate ale Senatului si Camerei Deputatilor cu 30 de voturi pentru (PSD si PD-L) si 8 impotriva (PNL si UDMR), urmand ca astazi sa primeasca votul plenului Parlamentului.
Vicepremierul, care asigura in prezent interimatul la Ministerul Admi-nistratiei si Internelor dupa demisia lui Liviu Dragnea, va cumula cele doua functii, dar structura Guvernului nu va fi schimbata, a declarat Victor Ponta, ministrul pentru relatia cu Parlamentul pentru ZF. 
Drept urmare, explica ministrul, nu va fi nevoie de modificarea legii pentru organizarea si functionarea Guvernului, pentru ca atributiile ministrului vor ramane aceleasi.
Dan Nica va coordona in conti-nuare Autoritatea de Reglementare in Domeniul Energiei, Autoritatea Na-tionala pentru Comunicatii, Autorita-tea pentru Servicii Comunitare de Utilitati Publice, Departamentul de Afaceri Europene si Departamentul pentru Lupta Antifrauda si activitatea Ministerului Administratiei si Afacerilor Interne.
In calitate de vicepremier el avea o indemnizatie de 8.400 lei.
Odata cu numirea lui Nica la Interne, paritatea PD-L - PSD in Guvern a fost anulata, social-democratii urmand sa aiba o pozitie de ministru in minus, de aceea in ultimele zile coalitia a discutat posibilitatea ca Vasile Puscas, seful departamentului pentru afaceri europene, sa capete rang de ministru. Astfel paritatea ar fi restabilita, arata social-democratii.
"Puscas ar avea rang de ministru, dar nu va fi ministru si nu va fi membru al Guvernului, desi va putea participa la sedintele de Guvern", a mai spus Ponta, care a insistat ca discutia legata de Puscas nu are nicio legatura cu prelua-rea de catre Nica a ministerului de interne.
El a aratat ca Departamentul pe care il conduce fostul deputat PSD de Cluj nu va fi transformat in minister, drept urmare PSD nu va capata un minister in plus.
Departamentul pentru Relatii Europene a fost trecut in subordinea primului-ministru dupa Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, fiind desprins din fostul Minister al Integrarii Europene. Cealalta jumatate a fostului MIE este cum Ministerul Dezvoltarii, condus de Vasile Blaga (PD-L). DAE are 135 de angajati si trei demnitari (secretarul de stat Vasile Puscas si doi subsecretari de stat).
Posibilitatea ca Puscas sa devina ministru este privita cu scepticism in PD-L, care nu a luat inca o decizie in aceasta privinta.
"La noi in partid a avut loc o prima discutie, dar nu s-a luat o decizie in privinta numirii lui Puscas si nu exista nicio legatura cu numirea lui Nica la Ministerul Afacerilor Interne", a spus vicepresedintele PD-L Ioan Oltean. "Deocamdata s-a facut o propunere. Vom discuta si apoi vom veni si noi cu contraoferta", a spus Oltean.
In timpul audierilor de ieri din comisiile pentru administratie si aparare, Dan Nica s-a angajat sa reduca biro-cratia, despre care a spus ca este "ucigatoare".
"Birocratia romaneasca este uciga-toare, numarul actelor este impovarator, exista sute de taxe, iar avizele costa enorm. Acest lucru trebuie curmat. In alte tari, sistemul este mult mai relaxat, mai prietenos", a spus Nica.
Referindu-se la componenta de administratie pe care o va gestiona odata cu preluarea portofoliului de la Interne, Nica a vorbit si despre necesitatea descentralizarii. El a mai spus ca va duce o actiune in forta impotriva marii criminalitati.
Nica a admis ca romanii nu au incredere in lege, anuntand ca ordinea publica este o prioritate pe care o va avea in vedere in timpul mandatului sau la Ministerul Administratiei si Internelor.
"Trebuie sa ne ocupam atat de prevenire, cat si de depistarea infractio-nalitatii. Fiecare om se gandeste la ordinea publica, la siguranta cetatea-nului, iar asta ma face sa afirm ca si pentru mine este o prioritate", a declarat Nica.
 
Ce vrea sa faca Nica la Interne
  • Reducerea birocratiei, care este "ucigatoare"
  • Introducerea unei OUG pentru reducereea numarului de acte necesare la accesarea de fonduri UE
  • \Continuare descentralizarii
  • Numirile in conducerile institutiilor se vor face pe criteriul "competentei"
  • Actiuni in forta impotriva gruparilor de mare criminalitate
  • Redarea demnitatii si sigurantei politistului si familiei acestuia
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO