Politică

Viorel Hrebenciuc revine in conducerea PSD

31.05.2005, 19:36 20

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc revine in conducerea Partidului Social Democrat o data cu alegerea sa in functia de lider al grupului parlamentar social-democrat de la Camera Deputatilor.

Potrivit statutului partidului, modificat la congresul din aprilie, liderii celor doua grupuri parlamentare de la Senat si Camera Deputatilor sunt membri de drept ai Biroului Permanent National, din care mai fac parte presedintele, presedintele executiv, secretarul general si vicepresedintii partidului. Pana ieri, lider al grupului PSD a fost Miron Mitrea, care indeplineste si functia de secretar general al partidului.

Revenirea lui Viorel Hrebenciuc in aceasta functie nu este o surpriza, ea avand loc in urma unui "troc politic" pentru care a batut palma cu Miron Mitrea la congresul partidului din aprilie, au declarat pentru ZF surse din conducerea PSD. Viorel Hrebenciuc, lider al organizatiei Bacau si cu o mare influenta in zona Moldovei, a acceptat sa sustina la sefia PSD trio-ul Mircea Geoana-Adrian Nastase-Miron Mitrea, desi batuse deja palma cu Ion Iliescu.

Lui Hrebenciuc i-a fost promisa functia de lider al grupului parlamentar de la Camera Deputatilor, in schimbul voturilor la congres, au explicat aceleasi surse. Alegerea sa a fost amanata insa de evolutia starii de sanatate a fostului presedinte Ion Iliescu, pe care noua conducere ar fi vrut sa-l schimbe, simultan cu Miron Mitrea, din functia de lider de grup la Senat.

Ion Iliescu se recupereaza acasa, dupa ce a petrecut mai multe zile in spital pe fondul unei crize cardiace. Conducerea centrala a PSD si-a dat, ieri, acordul pentru alegerea unui nou lider de grup numai la Camera, iar la Senat acest acord este amanat pana la revenirea lui Iliescu.

Impotriva lui Viorel Hrebenciuc, propus de Miron Mitrea, la conducerea grupului parlamentar a concurat si deputatul Bogdan Niculescu Duvaz. Deputatii PSD s-au pronuntat clar pentru alegerea lui Viorel Hrebenciuc, cu 74 voturi la 11. Votul a fost secret, a precizat presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase. Decizia grupului parlamentar urmeaza sa fie confirmata la Comitetul Executiv National (CexN).

La Senat, grupul parlamentar al PSD a amanat luarea unei deciziii si in privinta nominalizarii unui nou presedinte al Comisiei de aparare. Senatorul Ioan Talpes, care ocupa aceasta functie, a demisionat saptamana trecuta atat din partid, cat si de la presedintia Comisiei de aparare. Grupul parlamentar va decide joi in privinta celui care ii va lua locul lui Ioan Talpes. Senatorii PSD urmeaza sa aleaga intre George Maior, fost secretar de stat in Ministerul Apararii Nationale si Mihail Popescu fost sef al Statului Major General.

Pe de alta parte, conducerea centrala a Partidului Social Democrat a anuntat ca isi va duce la capat proiectul de monitorizare a activitatii guvernamentale in primele sase luni de la preluarea mandatului.

Presedintele partidului Mircea Geoana spune ca raportul intocmit de guvernul din umbra al partidului a fost botezat "24 - 7 - 365", pentru ca reprezentantii PSD urmaresc activitatea cabinetului Tariceanu timp de 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana, 365 de zile pe an. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO