Premium

Ceasurile nu cred in criza

Ceasurile nu cred in criza
25.06.2009, 20:33 47

1. Steampunk la Romain Jerome

In scurta, dar tumultuoasa sa istorie, Romain Jerome a demonstrat ca are darul de a se conecta la trenduri foarte noi sau chiar sa le creeze - cum de altfel o dovedeste faptul ca multi care s-au declarat initial tulburati (ca sa folosim un eufemism) de folosirea otelului de pe cea mai celebra epava din lume acum au cel putin un Titanic-DNA in colectie.
Noua idee a celor de la Romain Jerome are de-a face cu un curent destul de nisat, dar cu adepti foarte inflacarati - steampunk.
Ceasuri care se incadreaza in estetica steampunk au aparut inca de anul trecut, dar acum brandul condus de Yvan Arpa bate otelul (si titanul, si aurul) cat e cald, lansand Tourbillon Steampunk A la Grande.
Personal, chiar daca multa vreme am avut tendinta sa nu ma entuziasmez la vederea creatiilor Romain Jerome, deoarece, cu toata valva pe care o curteaza, mi se parea ca tintesc sa devina noul Hublot, nu pot rezista in fata unui ceas care abordeaza elemente de design steampunk, una dintre cele mai inovatoare, mai romantice si mai bogate vizual miscari.
De altfel, estetica steampunk este practic nelimitata si, daca elementele de identitate sunt folosite asa cum trebuie, e si greu sa nu te alegi cu o adevarata capodopera. Ce-i drept, nuante de steampunk existau de la inceput in creatiile Romain Jerome, insa nu atat de evident si de bine plasate ca acum.
Tourbillon Steampunk A la Grande are o carcasa care atinge 53 mm daca socotim si coroana (ceea ce arata ca Egiziano al celor de la Panerai s-ar putea sa nu fie doar o exceptie, ci viitoarea norma in ceea ce priveste dimensiunea ceasurilor), nu are cadran, ci o singura cifra romana, la ora 12, mecanismul
RJ 2 e cat se poate de vizibil, iar designul e un amalgam de otel, titan, ceramica, aur si, bineinteles, rugina, evocand vapoarele din vremurile ce reprezinta principala sursa de inspiratie pentru steampunk (de pilda, masa oscilanta descentrata e in forma de ancora). Modelul va fi disponibil in 9 exemplare.
2. Concord in Cinci noi ipostaze
Concord, brandul care a beneficiat poate de cea mai spectaculoasa (si inspirata) relansare, adauga cinci noi varianta liniei C1 Chronograph: un model din aur roz cu curea maron din piele de crocodil, un cronograf all-black cu cadran din fibra de carbon, C1 Pure (cu un exterior monocrom), o versiune de culoarea antracitului si un surprinzator model portocaliu.
Ceasurile cu mecanism automatic cu rezerva de functionare de 48 de ore, carcasele (cu diametru de 44 mm) sunt din otel sau aur, etanse pana la 200 de metri si sunt alcatuite din 53 de piese.
3. Healey Chrono-Automatic
Frédérique Constant are un parteneriat cu Austin Healey Cars din 2004, iar anul acesta brandul orologer a sponsorizat editia cu numarul 34 a International Austin Healey Conclave, organizat de cluburile Austin Healey din America si Canada. Intre 21 si 26 iunie, in Ontario, au avut loc curse, raliuri, un concurs de eleganta si expeditii in peisajul canadian. Cu aceasta ocazie Frédérique Constant a lansat noul model Healey Chrono-Automatic, intr-o editie limitata de 1.888 de exemplare. Carcasa rotunda din otel are un diametru de 43 mm si un cadran argintiu cu accente albastre. Logo-ul oficial al evenimentului este gravat pe capacul care lasa sa se vada calibrul automatic. Data este plasata in dreptul orei 6, logo-ul Healey - in dreptul orei 3, etanseitatea e garantata pana la 100 de metri, iar rezerva de functionare este de 42 de ore.
4. Gefica in alb si albastru
Gerald Genta lanseaza doua noi versiuni ale celebrului Gefica.
Kilimanjaro e un model alb, care simbolizeaza ghetarul si zapezile eterne (sau pana cand le rapune incalzirea globala) ale muntelui mitic, iar nuanta de bronz a carcasei face referire la culorile savanei. Modelul are o carcasa de 46,5 mm si va fi lansat in 100 de exemplare.
Gefica Blue Note va fi lansat intr-un numar si mai mic - 50 de piese vor face referire, prin culoare, la jazz, muzica afro-americana care a cucerit lumea. Gefica Blue Note este cel de-al doilea ceas produs in exclusivitate pentru boutique-urile Gerald Genta din Geneva, Paris, Hong Kong si Shanghai.
5. La Ligne Bleue
Tot pe albastru mizeaza si Jaquet Droz in gama sa denumita La Ligne Bleue - o culoare folosita inca de la originile brandului, in urma cu peste 200 de ani, o nuanta foarte profunda de albastru obtinuta prin tehnica Grand Feu de emailare si care necesita nu mai putin de 20 de aplicari succesive de straturi de culoare (in comparatie cu 10 sau 15 pentru emailul negru).
Un exemplu perfect de tehnica artizanala, gama necesita foarte multa munca, avand in vedere ca unul din 10 cadrane trece de procesul minutios de inspectie, fiind inclus in cele cinci modele ale gamei - Grande Seconde, Grande Seconde Medium, Grande Date, Quanti'me Perpétuel si L’Origine Email.
Fiecare model e disponibil in 8 exemplare, iar realizarea lor a pornit de la un aforism al artistului francez Yves Klein („Infinitul nu poate fi redat, ci trebuie produs").
6. Overseas cenusiu
Cele doua noi modele din gama sport de la Vacheron Constantin (care orice ar face tot linii elegante creeaza, chiar daca ei le boteaza sport) mizeaza foarte mult pe diverse nuante de gri - antracit, ardezie, otel.
Overseas Automatic si Overseas Automatic Chronograph au carcasa din otel, luneta din titan (in premiera), un diametru de 42 mm si un calibru automatic (1226 pentru modelul mecanic si 1137 pentru cronograf) ocrotit de un invelis din fier moale care il apara de efectele campurilor magnetice.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO