Premium

Perlele nu cred in lacrimi

Perlele nu cred in lacrimi
28.07.2009, 14:40 74
Chiar si pentru un vizitator experimentat, Salonul de la Basel este uneori coplesitor - prea multe standuri, prea multe ceasuri, prea multe branduri, prea multe bijuterii, prea multa lume (iar mai nou unii isi aduc si cainii). Cand ajungi in hala dedicata bijuteriilor, situatia se inrautateste, incat vezi atat de multe creatii haute-joalillerie pe metru patrat incat, chiar daca esti obsedat de bijuterii sau, dimpotriva, te lasa rece, tot te paste o „supradoza".
Motiv pentru care m-am bucurat cand am ajuns in standul Mikimoto - spre deosebire de alte branduri de bijuterii bazate pe perle, Mikimoto, fondata de inventatorul perlelor de cultura, nu face amalgamuri, nu ingramadeste la un loc perle, diamante, rubine, smaralde, ametiste si alte pietre ca sa ia ochii privitorilor. Intotdeauna, la Mikimoto, perla este in centrul scenei, pusa in valoare de montura sau de asocierea foarte subtila cu diamante.
Din 1893, cand Kokichi Mikimoto a obtinut prima perla de cultura, compania detine intregi „plantatii" de scoici, care produc perle de diferite forme, culori si marimi, iar bijuteriile folosesc numai exemplarele fara cusur (de exemplu, Mikimoto utilizeaza doar 5% din recolta anuala de perle Akoya). Dar piesele Mikimoto ies in evidenta nu numai prin calitatea exceptionala a perlelor, ci si prin modul in care designerii reusesc, in fiecare an, sa lucreze aproape exclusiv cu perle, fara a cadea in repetitiv, in rutina sau in desuet.
In vreme ce doamnele de o anumita varsta poftesc la creatiile clasice, fiicele lor isi opresc cu siguranta privirile asupra modelelor semnate Giovanna Broggian (responsabila de Colectia Milano), renumita pentru curajul de a plasa perlele in creatii foarte „cool". Sau, de ce nu, colectia Baroque Couture, unde sunt folosite perle de forme neregulate, neasteptate pentru cei obisnuiti cu liniile cuminti ale „fructelor" de sidef (in cadrul Baroque Couture formele originale ale perlelor constituie punctul de plecare pentru fiecare piesa).
In cadrul gamei Akoya anul acesta compania a lansat doua noi colectii - Hoops (celebrul model de cercel ornat cu perle) si Tempo (coliere din aur alb si perle Akoya).
Prestige este de asemenea o noua colectie - pandantive, cercei si inele care expun perle din Marea Sudului, montate in aur sau platina. Pentru Basel 2009 Giovanna Broggian a creat unul dintre cele mai frumoase inele cu perla neagra, precum si un colier cu perle si diamante care arata la fel de bine si la Balul Operei, dar si la jeans.

Poate cea mai frapanta colectie este cea lansata tot anul acesta pentru a pune in valoare perlele Conch (produse in mod natural de molusca Queen Conch) - perlele sunt celebre pentru „structura flacara", mai precis iluzia unor flacari care danseaza pe suprafata lor. Iar culoarea roz foarte vie elimina orice asemanare dintre perle si lacrimi, superstitie in care oricum se pare ca nu mai crede nimeni.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO