Prima pagina

20 mai, "momentul zero" al pensiilor private

20 mai, "momentul zero" al pensiilor private
05.05.2008, 17:41 17

Angajatorii vor vira prin Casa Nationala de Pensii primele contributii la fondurile de pensii obligatorii pe 20 mai, valoarea acestora urmand sa fie de peste 37 mil. euro.
Data de 20 mai devine astfel "momentul zero" al pensiilor private, aceasta fiind prima luna cand o parte din contributiile angajatilor pentru pensie nu merge la stat, ci la administratori privati. Fiecare angajat care a aderat la un fond de pensii obligatorii devine astfel proprietar asupra contributiilor sale, avand un cont propriu, spre deosebire de situatia de acum, cand contributiile angajatilor la sistemul de asigurari sociale sunt utilizate imediat pentru plata pensiilor.
Potrivit unei norme emise de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, contributiile lunare la fondurile de pensii vor fi virate de catre Casa de Pensii pana pe data de 20 a lunii urmatoare celei pentru care acestea sunt platite.
In prezent, sistemul pensiilor obligatorii are peste 4,1 milioane de participanti, contributia lunara fiind de 2% din salariul brut. De exemplu, un angajat care castiga salariul mediu brut de 450 de euro va avea pana la sfarsitul anului circa 63 euro in contul sau, aceasta suma fiind doar contributia virata fondului de pensii, fara a lua in calcul randamentul investitiilor. In cazul unei persoane cu un salariu brut de 900 de euro, de exemplu, valoarea contributiilor platite in acest an va fi de 126 de euro, iar in 2009 - de 270 de euro. Un angajat cu un salariu brut de 1.800 de euro va vira anul acesta contributii de circa 252 de euro unui fond de pensii. In urmatorii cinci ani, adica pana la sfarsitul lui 2012, fondurile de pensii administrate privat vor primi in administrare cel putin 4,6 mld. euro, arata o estimare a ZF pe baza datelor de la Institutul National de Statistica, Comisia Nationala de Prognoza si Casa Nationala de Pensii.
Pana la sfarsitul lui 2008, in conturile fondurilor de pensii vor intra peste 273 mil. euro, in timp ce anul viitor valoarea contributiilor va trece de 664 mil. euro, iar in 2010 se va apropia de un miliard.
In urmatorii opt ani, cota de contributie la fondurile de pensii administrate privat va creste cu 0,5 puncte pe an, pana la 6% din salariul brut. In acelasi timp, numarul de contribuabili se va majora cu circa 100.000 pe an, potrivit estimarilor administratorilor de pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO