Prima pagina

58 de imigranti ilegali chinezi au murit asfixiati intr-un camion

20.06.2000, 00:00 38



Politistii britanici au descoperit intr-un camion sosit in noaptea de duminica spre luni in portul Dover cadavrele a 58 de imigranti ilegali de origine chineza, 54 de barbati si patru femei, informeaza Reuters. Doi imigranti gasiti in viata au fost dusi de urgenta la spital. Camionul, inregistrat in Olanda, a plecat cu feribotul din Zeebrugge, Belgia, duminica, zi in care s-a inregistrat cea mai ridicata temperatura din emisfera nordica, si a ajuns la miezul noptii la Dover. aoferul camionului a fost arestat. Un purtator de cuvant al Directiei Vamilor a anuntat ca tragedia a fost descoperita de un politist in timpul unui control de rutina.

Ministrul britanic de interne Jack Straw a declarat ca este socat de numarul mare de victime. Autoritatile britanice au deschis o ancheta pentru a stabili cauzele care au dus la moartea imigrantilor. "Ancheta va restabili si traseul urmat de cei care au murit", a declarat Mark Pugash, purtatorul de cuvant al politiei din Kent, adaugand ca este prea devreme pentru a se afirma cu precizie de ce au murit acei oameni. Politistii nu au exclus insa posibilitatea ca imigrantii sa fi suferit o intoxicatie cu monoxid de carbon sau sa fi murit sufocati. Nick Hardwick, purtator de cuvant al Consiliul britanic pentru Refugiati, a declarat ca nu este surprins de aceasta tragedie. "Oamenii sunt disperati si sunt dispusi sa-si riste viata pentru a ajunge in Europa", a spus el.

Guvernul de la Londra a luat recent diverse masuri privind combaterea imigratiei ilegale. Printre acestea se numara aplicarea unei amenzi in valoare de 2.000 de lire sterline (3.000 de dolari) pentru orice persoana care este prinsa ca transporta imigranti ilegali si crearea unor centre de detentie unde vor sta solicitantii de azil pana cand cererile lor vor fi rezolvate. Anul trecut 71.000 de persoane - fata de 46.000 in 1998 - au cerut azil politic in Marea Britanie pretinzand ca sunt persecutate in tarile lor de origine. Portul Dover reprezinta un punct principal de intrare in Marea Britanie pentru solicitantii de azil, proveniti in majoritate din Europa de Est, mai ales din Albania.

Traficul cu imigranti ilegali a devenit o afacere profitabila si periculoasa in Europa. Cel putin 173 de oameni s-au inecat anul trecut in Marea Adriatica incercand sa treaca din Albania in Italia. Gwyn Prosser, parlamentar de Dover, a declarat ca o asemnea tragedie ar trebui sa genereze masuri aspre privind stoparea traficului cu imigranti. "In centrul atentiei ar trebui sa stea oamenii implicati in acest trafic. Trebuie neaparat sa fim cu ochii pe infractorii si pe rachetii carora acest le aduce venituri extrem de profitabile", a afirmat Prosser.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO