Prima pagina

A aparut bancnota de 100 de milioane

24.02.2003, 00:00 24

Intr-un moment in care BNR inca nu s-a decis daca emite sau nu  bancnota de 1 milion, sunt oameni pentru care o bancnota de 100 de milioane nu suna chiar ca o exagerare. Sigur, nu e chiar o bancnota, ci o hartie de valoare: o unitate de fond la unul dintre cele mai exclusiviste fonduri de investitii din Bucuresti.
E vorba de fondul monetar DePfa Romania Money Market Fund, la care, la sfarsitul lui ianuarie, unitatea de fond valora 113,28 milioane de lei. Un alt semn al exclusivitatii: si numarul investitorilor era la acea data peste masura de mic: doar 6. Intre ei, Daniel Daianu, fost ministru de finante, Vasile Voloseniuc, fost presedinte al Bancorex in anii '90, fiul acestuia, Catalin Voloseniuc, Razvan Radu, actualul vicepresedinte al Raiffeisen Bank si Ioan-Dan Regman. Alaturi de ei se afla banca germana DePfa Investment Bank. Fondul a fost lansat in iunie 2002.
Ideea a venit de la DePfa Asset Management, divizia de brokeraj a bancii de investitii germane DePfa Investment Bank, care s-a gandit anul trecut sa lanseze primul fond monetar destinat investitorilor care vor sa isi plaseze banii in instrumente de economisire tranzactionate pe piata romaneasca. Piata financiara romaneasca ofera inca randamente mult mai mari in valuta prin specularea diferentei dintre dobanzi si cresterea cursului leu/dolar sau leu/euro.
La sfarsitul lui ianuarie activul net al acestui fond era de doar 15 miliarde de lei (aproape 500.000 de dolari). Spunem "doar" pentru ca fondatorii sperau ca in primul an sa se stranga 5 milioane de dolari. Explicatii pentru aceasta evolutie s-ar gasi in declinul economiei mondiale, lipsa apetentei investitorilor straini si, - potrivit unor surse de pe piata de capital - chiar si faptului ca valoarea unitara este mult prea mare.  De altfel, potrivit surselor citate, fondul se gandeste la divizarea unitatii de 100 milioane, pentru a usura accesul. In acest moment, in Romania, valoarea unei unitati de fond oscileaza intre 1.300 de lei si 2 milioane de lei. ionela.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO