Prima pagina

A treia cuponiada se apropie de 100 mil. euro

A treia cuponiada se apropie de 100 mil. euro
12.07.2005, 20:47 52

Titlurile de proprietate se tranzactioneaza puternic prin mica publicitate

"Cumpara-mi la 40% din valoarea nominala." Asta spunea saptamana trecuta un investitor unui intermediar de tranzactii cu instrumente financiare.

Nu era insa vorba de un investitor si un broker de la Bursa de Valori, ci de ordinul transmis unui intermediar pe o noua piata, a titlurilor de proprietate emise pana acum de Ministerul de Finante in contul despagubirilor pentru imobilele nationalizate.

Aproape pe nestiute, de aproape un an, in Romania a inceput cea de-a treia cuponiada. Aproape 3.600 de persoane au primit deja circa 92.000 de titluri de valoare nominala in valoare totala de 326,3 mil. lei noi (91,2 mil. euro) in contul caselor, terenurilor sau fabricilor care le-au fost nationalizate si pe care nu le-au mai putut recupera de la stat.

De la inceputul distribuirii titlurilor, cam o zecime din cei care le-au primit le-au vandut deja, din datele Finantelor reiesind ca titluri in valoare de 33,9 mil. lei noi (9,5 milioane de euro) au fost vandute de catre proprietarii initiali.

"In ianuarie titlurile se tranzactionau la aproximativ 65% din valoarea nominala pentru ca pretul sa scada in luna aprilie pana la 25%. Cauza scaderii au fost ambiguitatile legislative. Pretul a urcat apoi din nou si se situeaza in prezent la 45-55% din valoarea nominala," spune Bogdan Tomosoiu, directorul unei societati de consultanta financiara, care a cumparat ultimele titluri de valoare nominala atat in nume propriu, cat si in numele unor clienti.

Vanzatorii sunt in general cei care dupa zeci de ani de asteptare a retrocedarilor nu mai au rabdare sa astepte actiunile promise initial de stat in schimbul titlurilor sau infiintarea Fondului "Proprietatea", idee care a aparut ulterior.

Altii vand pentru a finanta finalizarea altor procese pe care le au cu statul. Cine sunt cumparatorii titlurilor de valoare nominala? De obicei investitori cu destula experienta pe piata de capital, care stiu la ce riscuri se expun si sunt in cautarea unor oportunitati mai bune de castig.

Piata titlurilor de valoare nominala a devenit in ultimele luni cel de-al treilea segment al pietei de capital romanesti, dupa cel al actiunilor si al obligatiunilor, desi aceste titluri nu sunt tranzactionate pe Bursa, ci prin telefon si ulterior prin contractele semnate la notariat, iar cotatiile sunt plasate de cele mai multe ori la mica publicitate.

"Eu am cumparat la 40%, dar nu mai cumpar. Daca aveti titluri in valoare de cateva sute de milioane e bine sa le tineti," spune unul dintre investitorii care au apelat la mica publicitate pentru a cumpara astfel de titluri.

Existenta acestei piete se apropie insa deja de sfarsit dupa ce noile reglementari ale proprietatii, aprobate de Guvern prin ordonanta de urgenta la finalul saptamanii trecute nu mai permit vanzarea acestor titluri, intr-un moment in care piata tocmai incepuse sa se miste. Noile reglementari vor intra in vigoare in cateva zile. Conform acestora, titlurile de valoare nominala neutilizate in procesul de privatizare vor fi transformate in "titluri de despagubire".

Acestea din urma nu vor mai putea fi instrainate si vor putea fi utilizate doar pentru subscriere la Fondul "Proprietatea", care va ingloba pachete minoritare de actiuni detinute de societati la diferite companii.

Ministerul de Finante emite in continuare titluri de valoare nominala pentru cei ale caror imobile au fost nationalizate, iar valoarea la care va ajunge piata titlurilor emise ca despagubiri este greu de precizat.

"In ceea ce priveste valoarea titlurilor ce urmeaza a fi emise, Ministerul Finantelor Publice nu detine informatii, intrucat institutiile detinatoare ale emit in continuare decizii de restituire prin echivalent constand in titluri de valoare nominala", au precizat reprezentantii Ministerului de Finante.

Cifrele vehiculate pe piata in privinta valorii titlurilor care trebuie emise de catre Ministerul de Finante se ridica insa la cateva miliarde de euro.

La fel ca si la Bursa de Valori preturile acestor titluri au inregistrat fluctuatii destul de puternice in ultimele luni in functie de nivelul de incertitudine de pe piata si cel al sperantelor cumparatorilor legate de castigurile viitoare.

Brokerii de la BVB sunt primii la care cei care detin astfel de certificate vin sa intrebe ce pot face cu ele. Multi dintre brokeri au intrat in afacere fie acordand consultanta, fie cumparand aceste titluri, fie plasandu-i mai departe la un "intermediar specializat".

"Noi nu cumparam, noi doar acordam consultanta celor care vin la noi sa ne intrebe ce pot sa faca cu aceste certificate", spunea un broker de la Bursa. Comisioanele pentru consultanta acordata de brokeri in privinta acestor certificare poate ajunge pana la 10% din valoarea nominala a certificatelor. Conform informatiilor din piata, comisioanele intermediarilor se apropie si ele de cele mai multe ori de 10%.

Titlurile de valoare nominala au fost emise initial pentru ca detinatorii sa poata primi in schimbul lor actiuni sau active ale unor companii de stat. Desi multi dintre detinatori au cerut deja actiuni in schimbul lor, Guvernul a venit ulterior cu solutia infiintarii Fondului "Proprietatea" la care toti detinatorii urmeaza sa primeasca actiuni in schimbul titlurilor.

Povestea emisiunii titlurilor de valoare nominala seamana izbitor de bine cu primele "cuponiade" derulate in cadrul programului de privatizare in masa. Statul a emis atunci intr-o prima faza cupoane "la purtator" care puteau fi vandute foarte usor pentru ca nu aveau numele proprietarului inscriptionat.

Emisiunea a fost urmata de formarea unei piete secundare pe care mai multi investitori au inceput sa acumuleze astfel de certificate, sperand sa iasa in castig de pe urma transformarii acestora in actiuni la companiile scoase la privatizare.

Prima emisiune de cupoane pentru subscriere a fost urmata de o a doua in cadrul careia numele titularilor erau inscriptionate pe certificat, acestea fiind mai greu de la vandut, conditii in care multi dintre cei care au cumparat cupoane din prima emisiune au iesit in pierdere.

"Eu am iesit de bursa in primele luni ale anului pentru ca mi se parea prea scumpa. Acum nu mai investesc bani pe piata de capital si caut alte oportunitati cum ar fi titlurile de valoare nominala. Cumpar atat in nume propriu, cat si ca intermediar pentru cei care doresc sa cumpere astfel de titluri. Pe piata au inceput in ultimele luni sa apara mai multi cumparatori pentru ca pe pietele financiare numarul oportunitatilor a inceput sa scada. Bani pe piata exista, iar asta s-a vazut cel mai bine din derularea ofertei publice de actiuni a Flamingo", spune Bogdan Tomosoiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO