Prima pagina

Afacerea Cardine-West Bank, in asteptarea OK-ului italian

16.08.2001, 00:00 15



Tranzactia prin care grupul bancar italian Cardine Gruppo urmeaza sa preia 75% din banca comerciala West Bank din Arad ar putea sa se finalizeze la sfarsitul acestei luni, pentru perfectarea contractului de vanzare-cumparare, mai fiind necesare in acest moment avizele din partea autoritatilor italiene.

Desi Banca Nationala a Romaniei a avizat aceasta tranzactie in luna iunie, se pare ca autoritatile in domeniu din Italia intarzie sa dea un verdict cu privire la aceasta tranzactie, fara a mentiona insa vreun motiv.

Aceasta intraziere atrage dupa sine practic si blocarea virarii celor 11,7 milioane de dolari, suma platita de italieni pentru 75% din banca din Arad.

"Conform legii bancare italiene, autoritatile din aceasta tara au la dispozitie 60 de zile de la data primirii ultimului document oficial sa avizeze orice tranzactie din domeniu. Cum ultimul document referitor la aceasta afacere s-a depus pe 27 iunie sunt sigur ca pana la sfarsitul acestei luni toate lucrurile vor fi clarificate", a declarat pentru Ziarul Financiar Cornel Pirtea, presedintele West Bank.

El a adaugat ca are informatii potrivit carora autoritatile italiene au solicitat de la Banca Nationala date despre West Bank, pe care de altfel le-au si primit. "Nu sunt motive de ingrijorare.

Tranzactia se va perfecta. Sun sigur cand fac aceasta afirmatie pentru ca avem deja semnate cu ei programe de finantari cu durate de pana la 5 ani", sustine oficialul bancii romanesti.

La sfarsitul lunii mai, Cardine Gruppo a cumparat de la mai multe persoane fizice romane si straine un pachet de 75% din actiunile bancii din Arad pentru suma de 11,7 milioane dolari.

In plus, italienii s-au angajat sa majoreze capitalul social al West Bank de la 186 de miliarde lei, cat este acum, pana la 500 de miliarde de lei.

Una din clauzele contractului a fost ca banca sa-si pastreze conducerea executiva, numele si sediul. Presedintele bancii este, inca de la infiintarea in 1996, Cornel Pirtea, care anterior a fost directorul sucursalei Arad a Bancii Nationale a Romaniei.

Holdingul Cardine Gruppo este format din noua banci si se plaseaza pe locul 8 in Italia din punctul de vedere al nivelului activului net (38,7 miliarde de euro) si al numarului de sucursale (777), inregistrand la sfrasitul anului trecut un profit net de 293 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO