Prima pagina

Afacerile RCS&RDS au ajuns la 500 mil. dolari

Afacerile RCS&RDS au ajuns la 500 mil. dolari

Valentin Popoviciu, director de dezvoltare al RCS&RDS

09.05.2008, 19:40 17

RCS&RDS, unul din cei mai mari operatori telecom din Romania, cu operatiuni si in alte cinci tari din regiune, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri consolidata de 500 mil. dolari, in crestere, in dolari, cu aproape 70% fata de anul precedent.
Aceasta este cea mai mare rata de crestere dintre cele anuntate pentru anul trecut de companiile telecom majore de pe piata locala. Valentin Popoviciu, director de dezvoltare al RCS&RDS, nu a oferit detalii si despre marja de profit pe anul trecut. In 2006, RCS&RDS a raportat un profit operational consolidat (EBITDA) de 109 mil. dolari.
Evaluata pe baza unui multiplu de 7,5 aplicat cifrei de afaceri din 2007, compania controlata de omul de afaceri Zoltan Teszari, valoreaza 2 miliarde de euro.
In 2005, RCS&RDS avea o valoare de 481 de milioane de euro, conform anuarului Cele mai valoroase 100 de companii din Romania, realizat de ZF si Capital Partners.
Teszari, 38 de ani, este unul din cei mai discreti oameni de afaceri din Romania. El nu a acordat niciun interviu si evita aparitia la evenimente publice. Operatorul a ajuns la un numar total de 6 milioane de linii generatoare de venit (RGU - Revenue Generating Unit) pe cele sase piete pe care opereaza, in crestere cu 1,2 milioane fata de luna iunie 2007.
Fiecare RGU este echivalent fiecarui serviciu (telefonie, internet si cablu TV) contractat de un client al companiei.
In Romania, RCS&RDS si-a majorat numarul de clienti pe toate liniile de business, ajungand la 4,1 milioane RGU.
Unele dintre cele mai mari cresteri au fost inregistrate pe segmentul serviciilor TV, unde compania s-a distantat ca lider de piata de competitorii UPC si Romtelecom (Dolce).
Cu 1,25 milioane de clienti pe cablul TV si 1 milion de clienti pe televiziunea prin satelit (DTH - Direct to Home), care aduc cea mai mare parte a veniturilor pentru companie, RCS&RDS are cu aproape 1 milion mai multi clienti pe servicii video decat UPC. Romtelecom a crescut puternic pe piata DTH, dar are o jumatate din clientii RCS&RDS.
RCS&RDS este foarte probabil si noul numar unu pe piata de cablu TV, cu cateva zeci de mii de clienti mai mult decat rivalii de la UPC, care aveau 1,216 milioane utilizatori de servicii de cablu la finele lunii martie.
Numarul de clienti pentru serviciile de acces la internet a trecut de 750.000 de utilizatori, RCS&RDS consolidandu-si si pe aceasta piata pozitia de lider. Romtelecom, al doilea jucator de pe piata, are in plan pentru finele anului peste 700.000 de clienti, dublu fata de finele anului trecut.
Consolidarea pozitiei de pe pietele de servicii TV si internet este importanta pentru RCS&RDS intrucat aceste doua centre de venituri acopera in parte strategia agresiva de preuri a RCS&RDS, de a furniza fara un abonament lunar telefonie fixa si, de anul trecut, si telefonie mobila.
RCS&RDS a atras 800.000 de clienti pentru serviciul sau de telefonie mobila DigiMobil chiar daca nu a rulat nicio campanie publicitara si nu a creat nici macar o pagina web cu informatii despre acest serviciu, operatorul atragandu-si clientii prin faptul ca ofera gratuit in custodie pana la doua mobile 3G si nu percepe o taxa lunara.
DigiMobil a devenit astfel, in acest moment, al patrulea jucator de pe piata locala de telefonie mobila dupa numarul de utilizatori, depasind Telemobil (Zapp), care are aproximativ 500.000 de clienti.
Pentru a-si sustine strategia de crestere bazata pe preturi agresive, compania va investi in acest an cea mai mare parte a creditului de 500 mil. dolari contractat in februarie in dezvoltarea infrastructurii si serviciilor din Romania, si din celelalte cinci piete unde este prezenta (Cehia, Serbia, Croatia, Slovacia si Ungaria). "Cu exceptia sumelor destinate refinantarii creditelor existente, tot imprumutul de 500 de milioane de dolari va fi investit in acest an", a declarat Popoviciu. El nu a precizat valoarea exacta a sumei alocate pentru refinantarea creditelor existente.
Consortiul de banci care a acordat creditul grupului RCS&RDS a fost condus de ING Bank Romania si Citibank.
RCS&RDS are in afara Romaniei peste 1 milion de clienti pe DTH, si mai mult de 100.000 de clienti pe fiecare din pietele de internet si telefonie fixa.
Directorul de dezvoltare al RCS&RDS a precizat ca o parte a importanta a investitiilor va fi dedicata retelei de telefonie mobila 3G, care acopera in prezent 50% din populatia Romaniei, respectiv aproximativ 180 de orase si 250 de kilometri de drumuri.
"RCS&RDS a lansat serviciile 3G in luna octombrie 2007, in Oradea. Acum suntem prezenti cu reteaua 3G in circa 180 de orase. Practic, ne-am indeplinit obligatiile pe care ni le-am asumat la castigarea licentei, in 2006", a spus Popoviciu, prezent la conferinta "Ziua Comunicatiilor".
Intrebat cum este posibil ca RCS&RDS sa acopere 50% din populatia tarii oferind servicii 3G in 180 de localitati, in conditiile in care Vodafone acopera 45% din populatie oferind servicii 3G in 355 de localitati, Popoviciu sustine ca toate calculele sunt bazate pe cifre oficiale. "Atunci cand am calculat ce procent din populatie acoperim cu servicii 3G am folosit date de la Institutul National de Statistica privind numarul de locuitori. Diferentele pot fi generate de faptul ca acoperim localitati diferite, cu un numar diferit de locuitori", a spus el pentru ZF.
Popoviciu a mentionat ca RCS&RDS intentioneaza sa ofere toata gama de servicii furnizate de competitori, compania intentionand sa lanseze si cartele preplatite si servicii de internet mobil. "Reteaua este pregatita, dar nu pot sa va ofer alte detalii", a spus el. Serviciile DigiMobil vor putea fi contractate in viitor, de la casieriile RCS&RDS, si de persoanele care nu utilizeaza serviciile RCS&RDS.
Intrebat daca listarea RCS&RDS pe piata de capital va mai avea loc in acest an, Popoviciu a spus ca este putin probabil sa se intample pana la finele acestui an.
"Ideea de listare ramane, dar intrarea pe bursa trebuie sa tina cont de conjunctura pietelor de capital. Acum, procesul de listare nu beneficiaza de conditii favorabile, mai ales pentru operatorii de telecomunicatii", a aratat directorul de dezvoltare al RCS&RDS.
Operatorul intentionase sa se listeze anul trecut la bursa din Londra, dar a anulat operatiunea din cauza conditiilor de pe piata internationala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO