Prima pagina

AIG Fund, in discutii pentru a intra in afacerea Altex

AIG Fund, in discutii pentru a intra in afacerea Altex
20.01.2004, 00:00 51

Piata romaneasca de retail pentru electrocasnice, in special componenta sa de consumer finance, continua sa atraga interesul fondurilor de investitii straine. In timp ce la Flanco se poarta negocieri pentru intrarea fondurilor DBG si Polish Enteprise Fund in afacere, nici Dan Ostahie - patronul Altex nu sta cu mainile in san.


Ostahie se afla in prezent in discutii avansate cu fondul de investitii AIG New Europe Fund, parte a gigantului financiar american AIG, afirma surse din piata.


Daca negocierile vor fi finalizate, AIG New Europe Fund va majora capitalul Altex cu 15 - 20 de milioane de dolari (investitia standard a fondului), urmand sa ajunga astfel la o participatie de 20 - 30% din actiunile companiei, afirma sursele citate.


Banii urmeaza sa fie folositi pentru a sustine dezvoltarea companiei.


In cadrul tranzactiei, Altex, care a avut anul trecut (potrivit oficialilor companiei) vanzari de 115 milioane euro, este evaluata la circa 45 milioane dolari, valoare aproximativ egala cu cea a Flanco, spun sursele citate.


Dan Ostahie (36 de ani), patronul Altex, nu a dorit sa comenteze informatiile privind discutiile cu AIG New Europe Fund.


"Am fost in discutii de-a lungul timpului cu mai multe fonduri de investitii, avand in vedere ca atractivitatea acestui domeniu a crescut in ultimii ani. Nu am ajuns insa, deocamdata, in faza finala cu nici unul dintre acestea" a declarat Dan Ostahie, directorul general al retelei Altex.


Valeriu Ionescu, reprezentantul AIG New Europe Fund in Romania nu a dorit sa comenteze pe marginea informatiilor privind intentia de intrare in afacerea Altex.


Pe de alta parte, surse din piata spun ca negocierile pentru majorare ar putea fi incheiate pana in luna aprilie a acestui an.


Altex, la fel ca si Flanco sau Domo, a fost intens curtata de fonduri de investitii regionale sau internationale, cele trei companii aflandu-se intr-unul din sectoarele cu cele mai mari potentiale de crestere din Romania.


Anul trecut, atat AIG New Europe Fund cat si DBG (fond finantat de Deutsche Bank), Polish Enterprise Fund, Advent International sau Global Finance au purtat fiecare discutii cu actionarii Altex, Flanco si Domo pentru a finanta una din cele trei companii.


Urmare a acestor diiscutii, DBG si Polish Enterprise Fund sunt, conform ultimilor informatii, in negocieri avansate pentru a cumpara circa 50% din actiunile Flanco de la Florin Andronescu - fondatorul companiei si Danube Fund - un fond de investitii elen.


Toate cele trei lanturi mari de retail au planuri importante de extindere pentru 2004 si 2005 dar vor avea nevoie si de surse de finantare pentru a sustine investitiile.


Fondurile de investitii vor sa investeasca pentru a accelera dezvoltarea companiilor, pe care sa le vanda apoi, alaturi de ceilalti actionari, catre un investitor strategic international din retail.


Potrivit lui Ostahie, si Altex are planuri mari pentru acest an, atat in ceea ce priveste extinderea numarului de magazine, cat si introducerea unor noi concepte, ceea ce va implica fonduri importante.


"Cel mai important proiect pe care il vom dezvolta anul acesta este conceptul de magazin multimedia de mare suprafata Media Galaxy. Primul dintre aceste magazine va fi amplasat in Bucuresti Mall si va avea o suprafata de 3.000 de metri patrati". Investitia in acest magazin va fi, potrivit reprezentantului Altex, de 1 milion de euro si va fi urmat de un alt magazin de suprafata mare care va fi amplasat in al doilea complex comercial de tip mall pe care grupul trucesc Fiba il va dezvolta in in zona de vest a orasului - Bucuresti Plaza.


Reteaua de magazine Altex a realizat anul trecut, potrivit oficialilor, o cifra de afaceri de 115 milioane euro, in crestere de trei ori fata de anul 2002, profitul fiind estimat la aproximativ 5% din cifra de afaceri. Rezultatele financiare au avut la baza, spune seful Altex, dublarea numarului de magazine anul trecut - de la 62 in anul 2002 la peste 120 in anul 2003.


Altex este o companie romaneasca, infiintata in anul 1992, ajungand la 1.000 de angajati. Din grupul de firme Altex, mai fac parte companiile 8TIM, cu activitati de transport si Italromtex, cu activitati in domeniul distributiei.


Povestea Altex nu a fost de succes inca de la inceput: in perioada 1998 - 1999, cand piata de electrocasnice a trecut printr-o perioada foarte proasta datorita deprecierii monederi nationale, Dan Ostahie a fost nevoit sa restructureze reteaua de magazine, reducand la jumatate numarul de locatii.


Piata si-a revenit in ultimii trei ani pentru a exploda in 2003, cand creditul de consum a dus la cel putin dublarea cifrelor de afaceri ale Altex, Flanco sau Domo.


AIG New Europe Fund este unul din cele mai importante fonduri de investitii din zona Europei Centrale si de Est, avand o capitalizare de 320 de milioane de dolari. Fondul a investit pana in prezent circa 250 de milioane de dolari, dintre care 85 de milioane de dolari in Romania.


In urma investitiilor din Romania, fondul este unul din actionarii importanti ai operatorului de telefonie mobila Orange (peste 10% din actiuni) si ai companiei de cablu Astral Telecom (circa 25%). Pana la sfarsitul anului trecut, AIG New Europe Fund a fost si actionar al grupului de electricitate Luxten. Fondul si-a vandut participatia de 22% catre manageri.
laurentiu.ispir@zf.ro ; ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO