Prima pagina

Albright nu a reusit sa obtina un summit Barak-Arafat-Clinton

29.06.2000, 00:00 17



Secretarul de Stat american, Madeleine Albright, a avut ieri convorbiri cu oficiali israelieni si cu presedintele palestinian Yasser Arafat, sperand sa stabileasca detaliile unui summit trilateral americano-israelian-palestinian.

Un oficial palestinian a anuntat, dupa intalnirea lui Albright cu Arafat, ca cele doua parti vor avea convorbiri la Washington, dupa data de 4 iulie, pentru a decide daca vor organiza un summit trilateral asupra Orientului Mijlociu.

Dupa convorbirile de dimineata cu ministrul israelian de Externe, David Levy, Albright nu a precizat daca partile se indreapta spre un acord pentru organizarea unui summit trilateral, considerat de Washington foarte important pentru incheierea unui tratat final de pace pana la termenul-limita din septembrie, relateaza Reuters.

"Este esential ca ambele parti sa fie convinse de necesitatea avansarii procesului de pace, dar presedintele Statelor Unite este cel care va lua decizia privind oportunitatea si data unui astfel de summit si eu il voi informa in acest sens", a spus sefa diplomatiei americane.

Dupa intalnirea cu Levy, Albright a plecat la Ramallah, in Cisiordania, pentru convorbiri cu Arafat, ai carui consilieri afirmasera ca organizarea unui summit trilateral in iulie ar fi o pierdere de timp daca nu se inregistreaza mai intai progrese in negocierile privind retragerea israeliana din Cisiordania.

"Sunt dificultati majore. Nu putem sa ne bagam capul in nisip si sa ignoram realitatea", a declarat Levy.

Albright urma sa aiba o noua runda de convorbiri cu premierul israelian Ehud Barak dupa intalnirea cu Arafat, dupa care va pleca spre Berlin in cursul acestei dimineti. Secretarul de Stat a descris ca "foarte buna" intalnirea avuta marti seara cu Barak.

Premierul israelian si-a aparat la postul de radio al armatei intentia de a incheia un tratat final de pace cu palestinienii, dupa ce fortele de dreapta l-au acuzat ca face prea multe concesii.

"Nu vom reveni la granitele din 1967. Palestinienii doresc 100% din teritorii. Ei sunt preocupati de problemele palestiniene. Eu imi fac griji pentru statul Israel", a spus Barak, referindu-se la teritoriile ocupate de Israel in razboiul din 1967 in Cisiordania si Fasia Gaza, unde in prezent locuiesc aproape 170.000 de colonisti evrei.

Decis sa respecte termenul-limita din septembrie, Barak doreste ca cele mai delicate subiecte - stabilirea granitelor, statutul Ierusalimului si al coloniilor evreiesti - sa fie rezolvate luna viitoare, la un summit "al ultimei sanse" in Statele Unite.

Palestinienii afirma insa ca un summit Arafat-Barak-Clinton, pe baza modelului celui de la Camp David care a dus in 1979 la incheierea acordului de pace israeliano-egiptean, ar fi sortit esecului din cauza divergentelor majore dintre cele doua parti asupra majoritatii subiectelor in disputa.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO