Prima pagina

Alro a devenit oficial proprietarul Alum. Urmeaza fuziunea

15.09.2005, 19:39 28

Producatorul de aluminiu primar Alro Slatina a finalizat ieri tranzactia de preluare a producatorului de alumina Alum Tulcea in cadrul unei operatiuni in valoare de aproximativ 7 milioane de euro, derulata la Bursa Electronica RASDAQ.

Alum fusese preluata la finalul anului trecut de societatea Piochet Consultants, de la grupul Balli. Piochet este inregistrata in Insulele Belize, stat cunoscut drept paradis fiscal. Pe piata au circulat informatii conform carora in spatele Piochet s-ar afla omul de afaceri rus Vitali Matsitski, cel care controleaza si Alro. Piochet a vandut ieri tot pachetul pe care il detinea la Alum, reprezentand aproape 68% din capitalul social.

Conform datelor prezentate de Piochet la CNVM, compania are drept "unic actionar aparent" pe Winbell Enterprises Limited, in temeiul unui contract de custodie, iar actionar real si beneficiar final al actiunilor este Edward Chiger. Conform informatiilor existente pe piata, acesta este cetatean israelian, nascut in Rusia si director al Ringas NV, o companie de comert cu gaze naturale inregistrata in Olanda. Matsitski, proprietarul Alro, detine in Rusia grupul petrolier Rinko.

De la finalul anului trecut cand a preluat Alum, Piochet a pierdut, in lei, 12,5% din valoarea investitiei, in timp ce majoritatea companiilor listate pe piata romaneasca de capital au crescut in valoare. Valoarea in euro a pachetului de actiuni transferat este insa aproximativ aceeasi. Piochet a platit 6,4 lei/actiune catre Balli si a vandut ieri catre Alro la 5,6 lei/actiune. "Tranzactia s-a facut la pretul de pe piata al actiunilor", spune Marian Nastase, vicepresedintele Alro. Dupa tranzactia in care Piochet a cumparat pachetul majoritar de la Alum, Alro a cerut Consiliului Concurentei sa autorizeze preluarea Alum, iar Consiliul Concurentei a aprobat realizarea tranzactiei.

Planul Alro prevede o fuziune si o integrare operationala cu Alum. "In industria aluminiului tendinta este cea de integrare pe verticala. In ultima vreme marii producatori au inceput sa cumpere si exploatari de bauxita. Dupa ce vom finaliza fuziunea Alro Alprom, va urma o fuziune cu Alum. Speram sa finalizam fuziunile pana la finalul anului", spune Marian Nastase. Acesta a precizat ca fuziunea va fi precedata de o oferta de preluare pentru restul actiunilor Alum in conformitate cu legislatia pietei de capital.

Tranzactia derulata ieri a fost intermediata conform informatiilor de pe piata de societatea de brokeraj Vanguard.

SIF Banat-Crisana, principalul minoritar de la Alum, cu 23% din actiuni, nu a subscris in cadrul ofertei obligatorii de preluare lansate de Piochet dupa preluarea pachetului de la Alum. Societatea va avea acum ocazia sa vanda pachetul in cadrul unei noi oferte lansate de catre Alro, dar probabil la un pret mai mic decat cel din februarie. Daca nu isi va vinde actiunile, SIF va ajunge actionar la Alro.

Alro are in plan o marire a capacitatii de productie de la 260.000 de tone anual in prezent la 420.000 de tone in 2008. Pentru finalizarea investitiei sunt necesari peste 300 milioane de dolari si asigurarea unor contracte pe termen lung pentru furnizarea de energie electrica, costul acesteia reprezentand aproximativ o treime din cel total al aluminiului. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO