Prima pagina

Amazon trece la angajari serioase pe piata locala

Amazon trece la angajari serioase pe piata locala
25.01.2006, 20:38 89

Cel mai mare portal de cumparaturi din lume a inchiriat doua etaje intr-un imobil de birouri in Bucuresti si se pregateste sa faca angajari.

Compania nord-americana Amazon, operatorul celui mai mare portal de cumparaturi on-line din lume, a inchiriat doua etaje in cadrul unui proiect de birouri din Bucuresti, potrivit unor surse din piata imobiliara.

Surse din piata IT afirma ca Amazon ar putea angaja chiar pana la 600 de specialisti.

Spatiul de birouri, cu o suprafata de peste 1.500 de metri patrati, este situat in proiectul Unimed Building amplasat in zona Piata Universitatii, potrivit acelorasi surse. Contractul de inchiriere a fost incheiat la sfarsitul anului trecut.

Compania americana a intrat pe piata romaneasca in luna noiembrie a anului trecut, deschizand un centru de dezvoltare software la Iasi. Reprezentantii companiei au anuntat la vremea respectiva ca intentioneaza sa dezvolte un centru similar si la Bucuresti.

Avand in vedere suprafata de birouri inchiriata in aceasta faza a investitiei, numarul angajarilor pe care Amazon le-ar putea efectua in curand in Bucuresti este estimat la cateva zeci de ingineri IT si membri ai personalului administrativ. Centrele Amazon de la Iasi si Bucuresti ar fi al cincilea respectiv al saselea centru de dezvoltare de software pe care compania le opereaza in exteriorul Statelor Unite. Centre similare mai exista in Scotia, Africa de Sud si India.

Anunturile de angajare publicate deja de Amazon pentru piata romaneasca includ Software Development Engineer, Database Architect, Quality Assurance Engineer sau Office Manager. Contactati de ZF, reprezentantii Amazon in Romania nu au facut comentarii pe aceasta tema.

Prin pasul facut de Amazon in Romania, piata interna a intrat oficial in atentia gigantilor mondiali din industria IT. In prezent companiile IT care deruleaza operatiuni pe piata romaneasca sunt furnizorul de software Oracle, care ocupa in prezent 7.000 mp intr-un imobil de birouri din Floreasca, sau companiile americane IBM, Hewlett-Packard, Motorola sau Microsoft. La sfarsitul anului trecut, Larry Ellison, seful gigantului Oracle, declara la San Francisco ca Romania este una din locatiile importante pentru centrele de tehnologie si suport tehnic ale companiei americane. Oracle are acum opt centre de tehnologie si suport in Romania, in care lucreaza peste de 200 de specialisti.

Site-ul de licitatii internationale Ebay are un singur angajat la nivel local.

Microsoft a inceput recent si exportul de angajati ai filialei romanesti. Unul dintre cei patru fondatori ai Microsoft Romania, Paul Miches, a plecat la inceputul anului la Londra, preluand postul de Readiness Manager pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA). De asemenea, si Dorin Badea a plecat la 1 ianuarie 2006 la Glasgow, pentru a deveni Microsoft Services Lead pentru filiala din Scotia.

Amazon a fost fondata in 1994 de Jeff Bezos intr-un garaj din Statele Unite si a ajuns la afaceri anuale de peste 5 mld. euro. De-a lungul anilor, Amazon si-a extins continuu domeniile de activitate, incepand intai sa vanda CD-uri si DVD-uri, apoi electronice, jucarii sau bunuri de larg consum. Compania are o valoare de piata de 14,1 mld. $ (11,7 miliarde de euro) si a inregistrat in 2005 incasari in jurul a 7 miliarde de dolari.

Jeff Bezos a fost anul trecut pe locul 17 in topul celor mai bogati oameni din IT realizat de Fortune. Averea lui Bezos poate fi estimata acum la 5,1 miliarde de dolari (4,16 miliarde de dolari). lexandru.cerchez@zf.ro ; dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO