Prima pagina

Americanii de la NCH vin cu inca 275 de milioane de dolari

Americanii de la NCH vin cu inca 275 de milioane de dolari
31.01.2005, 00:00 36

Compania de americana de investitii New Century Holdings (NCH) Capital, care administreaza cel mai mare fond de investitii prezent pe piata romaneasca a strans inca 275 milioane de dolari (211 milioane de euro), pentru a-i investi in companii romanesti.
Expunerea grupului pe Romania a ajuns astfel la aproximativ jumatate de miliard de dolari, in conditiile in care grupul administra investitii in valoare de peste 200 milioane de dolari.
Piata romaneasca de capital s-a numarat in ultimii ani printre cele mai profitabile din lume, ceea ce atrage din ce in ce mai multe fonduri de investitii. De altfel anul trecut a fost pentru NCH primul an cu un profit multumitor din investitiile in Romania.
"Am format recent un nou fond de investitii care se va concentra pe Romania. Fondul are un capital de 275 milioane de dolari," a declarat pentru Ziarul Financiar George Rohr, presedintele NCH Capital.
El a adaugat ca noul fond de investitii urmeaza sa fie administrat de aceeasi echipa de management ca si Broadhurst, fond prezent in Romania de peste zece ani. Investitiile grupului NCH pe piata romaneasca sunt conduse de Siminel Andrei (44 de ani), care ocupa si functia de presedinte al Bursei Electronice RASDAQ si a fost initiatorul fuziunii acesteia cu Bursa de Valori Bucuresti.
NCH Capital administreaza in prezent fondul Broadhurst, care detine participatii in companii romanesti in valoare de peste 200 milioane de dolari, fiind de departe cel mai mare investitor in actiuni cotate pe piata romaneasca de capital.
Crearea noului fond al NCH a venit insa intr-un moment nu tocmai prielnic pentru investitii de o asemenea anvergura. Preturile actiunilor cotate la Bursa au crescut cu peste 30% de la inceputul anului, dupa ce anul trecut s-au dublat. Cresterile spectaculoase ale actiunilor de pe piata de capital din ultimele luni ai fost puse tocmai pe apetitul ridicat al investitorilor straini pentru plasamente in actiunile companiilor romanesti.
Broadhurst a realizat in Romania in 2004 cea mai mare crestere a valorii plasamentelor de la intrarea sa pe piata romaneasca, in 1994. Anul trecut fondul a realizat o crestere de 20% in dolari, castigurile din ceilalti ani au insemnat practic recuperarea pierderilor din 1998 si 1999.
Anii 1998 si 1999 a insemnat o scadere drastica pentru Bursa din Bucuresti din cauza retragerii de pe piata a unui numar mare de investitori straini. NCH, compania infiintata in 1993 se numara printre primele fonduri de investitii occidentale care au investit in Europa de Est detinand in prezent participatii care valoreaza in jur de 3 miliarde de dolari.
Rohr declara anul trecut ca domeniile spre care se vor orienta cu predilectie viitoarele investitii ale NCH in Romania se numara printre cele in care a investit si Broadhurst pana acum cum ar fi: serviciile financiare sau al industriei bunurilor de larg consum, inclusiv industria alimentara. Broadhurst detine unul din principalii jucatori pe piata romaneasca de morarit si panificatie, Vel Pitar. Fondul a preluat in 2003 prin mai multe companii pe care le detine Libra Bank, pe care vrea sa o aduca la o cota de piata de 1% in urmatorii cinci ani, strategia fondului fiind aceea de a vinde banca peste 9-10 ani.
Presedintele NCH Capital a venit  in Romania la finalul anului trecut pentru a cauta noi oportunitati de investitii impreuna cu reprezentantii unuia dintre cei mai importanti investitori in fondul Broadhurst, fondul de investitii al universitatii americane Yale. Rohr spunea atunci ca schimbarile legislatiei din Romania privind piata de capital face, din punctu de vedere al NCH mai atractive investitiile in Romania.
Universitatea Yale a plasat 20 milioane de dolari in Romania prin intermediul Broadhurst. La nivel mondial, fondul de investitii administrat de universitatea Yale detine participatii in valoare de peste 12 miliarde de dolari la diverse companii. Fondul a avut in ultimii zece ani o rata medie a rentabilitatii de 16,8%. Alaturi de Yale printre investitorii fondului Broadhurst se numara mai multe fonduri de pensii.
Broadhurst mai detine participatii importante in societati detinatoare de spatii comerciale, cum ar fi Winmarkt, Romarta sau Cocor, controleaza cele mai importante companii romanesti din domeniul electrotehnicii, printre care Imsat, Electroaparataj, Umeb sau Electrotehnica si a investit puternic in ultimii ani in industria producatoare de materiale de constructii, detinand Elpreco Craiova. Fondul mai detine si 19% din Asirom, a doua companie de asigurari de pe piata romaneasca.
Momentul in care Broadhurst isi va incheia activitatea nu este cunoscut, insa strategia NCH pentru prevede ca la momentul incheierii duratei de viata, investitiile sa fie preluate de un alt fond administrat de NCH.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO