Prima pagina

Americanii de la Smithfield fac profit la Comtim din importuri

16.05.2005, 19:26 93

Oficialii companiei americane Smithfield, care anul trecut a achizitionat fostul combinat de ingrasare a porcilor Comtim Timisoara pentru care a platit 33 mil. $ (27 mil. euro), au anuntat ca au inceput deja sa faca profit.

"Desi pentru un an-doi ne asteptam la pierderi substantiale, inca de anul trecut Noul Comtim a inceput sa intre pe profit din importul de carne congelata", a declarat Michael H. Cole, vicepresedinte si membru al Consiliului de Administratie al companiei Smithfield.

El nu a dorit sa ofere cifre precizand ca, deocamdata, cifra de afaceri nu este relevanta, deoarece afacerea este in faza de constructie si vor trece cativa ani pana cand activitatile pe care si le-a propus firma se vor desfasura la intreaga capacitate.

"Avem deja cinci ani de experienta in Polonia si am vazut cat de oportuna este afacerea dupa intrarea respectivei tari in UE. Intre timp si situatia economica din Romania a devenit mai stabila si riscurile au scazut", a mai spus Cole. Potrivit acestuia, Smithfield a investit in afacerea de la Timisoara aproximativ 65 de milioane de dolari, suma care include si pretul de achizitie a vechiului Comtim.

Compania americana a intrat pe piata europeana in 1998 prin investitii facute in Franta si Polonia. Reprezentantii firmei americane spun ca atunci au dorit sa inceapa afacerile si in Romania si au fost invitati sa faca o oferta pentru Comtim.

"Am avut mai multe retineri, mai ales din cauza legislatiei referitoare la proprietatea asupra pamantului si a ratei inflatiei, asa ca nu am facut nici o oferta", spune Cole. Combinatul de la Timisoara a fost vandut pe bucati dupa ce a intrat in faliment, intrand in lichidare. De aceasta operatiune s-a ocupat o filiala a firmei de audit PricewaterhouseCoopers. O parte din Comtim, inclusiv abatorul din Freidorf, a fost cumparata de firma italiana Agrotorvis, iar restul fermelor si abatorul din Beregsau au fost achizitionate de o firma australiana, ai carei patroni sunt originari din Romania - Nicolae Cojocaru si Grigore Alexa.

"In toamna anului 2003, unul din actionarii firmei Agrotorvis, Renato Andretta, a venit la Smithfield pentru a propune o oportunitate de parteneriat strategic in Romania. In urma negocierilor, finalizate in martie 2004, Smithfield a cumparat 70,5 % din ceea ce achizitionase Agrotorvis la Timisoara. Ulterior, am avut negocieri cu Nicolae Cojocaru si Grigore Alexa si am cumparat partea lor in toamna anului trecut. Am reunit partea cumparata de la italieni cu ceea ce am cumparat de la firma din Australia sub numele de Noul Comtim", spune Michael H. Cole.

Planul de afaceri al companiei pentru urmatorii ani vizeaza infiintarea a 250 de ferme private, din care 100 in judetul Timis, iar restul in judetul Arad si in alte judete invecinate.

Vicepresedintele de la Smithfield apreciaza ca resursele naturale ale Romaniei ii confera o pozitie privilegiata, astfel incat, cu timpul, va putea deveni un lider in industria carnii.

Compania Smithfield Foods, Inc. este cel mai mare procesator de carne de porc si producator de porci din lume si a cincea companie de procesare a carnii de vita, cu vanzari anuale de 10 mld. dolari. Inainte de 1989 Comtim a fost cel mai mare combinat din Europa de Est. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO