Prima pagina

Anca Ioan, CEO Tiriac Holdings: Pretul terenurilor poate scadea

Anca Ioan, CEO Tiriac Holdings: Pretul terenurilor poate scadea

Anca Ioan, directorul executiv al Tiriac Holdings: Datorita contextului mondial, multi dintre acesti investitori speculativi au inceput sa se retraga, lucru care s-a vazut si in cursul de schimb. Speram ca aceasta retragere sa duca la normalizarea pietei, ceea ce foarte probabil va insemna o scadere a preturilor terenurilor in anumite locatii.

26.02.2008, 20:12 132

Pretul terenurilor ar putea sa scada in a doua jumatate a anului pe fondul iesirii investitorilor speculativi, sustine Anca Ioan, directorul executiv (CEO) al Tiriac Holdings, unul dintre cele mai puternice grupuri din Romania, cu investitii de circa 2 mld. euro in imobiliare.
"Datorita contextului mondial, multi dintre acesti investitori speculativi au inceput sa se retraga, lucru care s-a vazut si in cursul de schimb. Speram ca aceasta retragere sa duca la normalizarea pietei, ceea ce foarte probabil va insemna o scadere a preturilor terenurilor in anumite locatii, unde ele erau nejustificat de mari, raportat la potentialul de dezvoltare al zonei", a spus Anca Ioan intr-un interviu acordat ZF.
Tiriac se numara printre investitorii care au achizitionat suprafete importante de terenuri in ultimii ani, avand in prezent in portofoliu peste 2 mil. mp. In aceste conditii, a continuat Anca Ioan, activitatea imobiliara va creste insa intr-un ritm normal.
"Anul trecut, datorita intrarii de capital in activitatea imobiliara am vazut o crestere a preturilor terenurilor de la o zi la alta cu 10-20%. Unele terenuri au ajuns sa-si dubleze valoarea in interval de doua - trei luni fara o justificare serioasa, ci pur si simplu pentru ca erau bani disponibili pentru investitii".
Declaratiile Ancai Ioan vin in contextul in care in ultima perioada au aparut in media opinii drastice conform carora ar putea urma o prabusire a pietei imobiliare. Astfel, omul de afaceri Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, sustine ca pe langa scaderea preturilor terenurilor am putea asista si la diminuarea brusca a pretului la case si apartamente.
Actorii din piata imobiliara vad insa cresteri in continuare.
"Piata imobiliara este legata in primul rand de cererea locala, care in Romania este la fel de buna ca si in 2007. Criza de pe pietele financiare internationale are ca efect scaderea capitalului disponibil pentru investitii care va aduce o intarziere in derularea unor investitii si in piata din Romania. Eu cred insa ca aceasta este o problema de conjunctura care nu poate dura mai mult de cateva luni", spune Bogdan Georgescu, managing partner al companiei de consultanta imobiliara Colliers International.
Cel mai mare proiect imobiliar derulat de Tiriac este cel de la Otopeni, care va necesita investitii de un mld. euro. In total investitiile holdingului de firme detinut de omul de afaceri Ion Tiriac vor ajunge la 2 mld. euro, in cinci ani, in imobiliare.
"Deocamdata nu intentionam sa vindem niciun teren, uitandu-ne in continuare la achizitii, in functie de oprtunitatea dezvoltarii unor noi proiecte", spune Anca Ioan.
Alaturi de imobiliar, grupul Tiriac mai cuprinde activitatile de import, distributie si retail de masini, activitatile derulate de companiile din sectorul financiar, cum ar fi Allianz-Tiriac sau Tiriac Leasing, dar si businessuri mai mici precum activitatea de transport aerian de business si VIP, Tiriac Air. Cifra de afaceri consolidata la nivelul intregului grup de firme este estimata la 900-1 mld. euro in 2007. Cea mai mare activitate generatoare de venituri este cea auto, in conditiile in care imobiliarele sunt in stadiul de investitii.
"Pentru anul 2007, la nivelul distributiei de masini, de exemplu, am avut o cifra de afaceri de 550 mil. euro, iar pe partea de retail, aceasta s-a situat spre 400 mil. euro", spune Ioan.
Brandul cu cele mai mari vanzari este Ford, care nu a fost influentat de investitia de la Craiova. Cresterea pe aceasta marca a fost de circa 30%, pana la circa 16.000 de unitati in 2007.
"Noi ne asteptam la o continuare a cresterii pietei auto, dar mai moderata ca in anii trecuti, undeva la 10-20%. Experienta din anii precedenti arata ca luna ianuarie urmeaza acelasi tipar, cu o crestere mai accentuata, in timp ce lunile de vara aduc o temperare normala a vanzarilor, spune Ioan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO