Prima pagina

Anticipatele vor fi pe 16 octombrie

12.07.2005, 20:48 8

Premierul Calin Popescu-Tariceanu (foto) isi va inainta demisia presedintelui in seara zilei de 18 iulie, astfel incat alegerile anticipate sa fie convocate la data de 16 octombrie, au decis aseara liderii Coalitiei.

A doua zi, la 19 iulie, presedintele Traian Basescu va avea consultari cu partidele politice - asa cum cere Constitutia - si va desemna un nou premier care va propune o echipa, care, potrivit scenariului stabilit, va fi respinsa de Parlament si cu votul parlamentarilor Coalitiei. Cea de-a doua respingere a guvernului - care face posibila dizolvarea Parlamentului si convocarea anticipatelor - va avea loc la o saptamana sau doua dupa prima, potrivit deciziei de aseara.

Demisia premierului, care antreneaza demisia intregului Cabinet, va fi precedata de doua sedinte de guvern in care vor fi adoptate mai multe decizii - una dintre ele, foarte importanta, fiind aceea ca guvernul interimar va putea emite acte normative pe zona de integrare europeana, avand in vedere ca, potrivit reglementarilor legale, este doar un gestionar al treburilor statului. Demisia va surveni unei vizite pe care Tariceanu va face la Bruxelles. Premierul a declarat ieri ca merge la Bruxelles pentru a explica comisarilor europeni pentru justitie si afaceri interne, concurenta si extindere ca Romania va respecta calendarul de aderare, in ciuda faptului ca se va confrunta cu alegeri anticipate.

Ministrul de externe Mihai Razvan-Ungureanu a vorbit ieri despre "eventualitatea demisiei guvernului", si nu despre demisie, atunci cand a anuntat ca MAE va respecta calendarul de aderare, indiferent de agenda politica interna.

Ungureanu a spus ca tinta de aderare la UE ramane 1 ianuarie 2007. Aceleasi asigurari le-a dat si Popescu-Tariceanu, dupa o intalnire cu directorul general al Directiei Extindere din cadrul Comisiei Europene, Fabrizio Barbaso.

Demnitarul european a repetat ca realizarea obiectivului de integrare in 2007 ramane posibila si a precizat ca reprezentantii Comisiei Europene nu se implica in deciziile de politica interna ale statelor membre. Partidele continua pregatirile pentru anticipate. Ieri conducerea PSD a decis ca partidul sa-si construiasca structurile de campanie astfel incat sa fie pregatit pentru alegeri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO