Prima pagina

Ardaf Cluj, pierderi de 23 mil. euro la sase luni

24.08.2006, 20:21 10

Ardaf Cluj, societate pusa sub administrare speciala de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) la mijlocul lunii iulie, a raportat pentru primele sase luni o pierdere de peste 82,4 milioane de lei (23,2 milioane de euro), potrivit raportului semestrial al companiei.
Pierderea a fost cauzata de reevaluarea rezervelor tehnice, spune Radu Cocea, administratorul special desemnat de CSA pentru a conduce societatea in aceasta perioada.
Ardaf avea la sfarsitul primului semestru rezerve tehnice brute in valoare de 157,7 milioane de lei (peste 44,5 milioane de euro), dublu fata de prima jumatate a anului trecut. Companiile de asigurari constituie rezerve tehnice pentru a-si putea respecta obligatiile viitoare potentiale fata de asigurati.
Ardaf se afla acum in administrare speciala din cauza scaderii coeficientului de lichiditate sub 1, limita impusa de lege, principala masura propusa de administratorul special pentru redresarea societatii fiind majorarea capitalului social cu 180,2 milioane de lei (51 de milioane de euro). Potrivit lui Cocea, cauza deteriorarii situatiei financiare a companiei a fost subdimensionarea rezervelor tehnice si a primelor de asigurare.
Veniturile inregistrate de Ardaf in prima jumatate a anului au fost de 127 de milioane de lei (35,9 milioane de euro), adica 60,8% din valoarea bugetata pentru aceasta perioada. Cheltuielile asiguratorului au depasit cu aproape 65% bugetul, ajungand la aproape 209,5 milioane de lei (59,2 milioane de euro).
Veniturile din prime brute subscrise erau de 122,7 milioane de lei (34,7 milioane de euro) la sfarsitul lunii iunie, numarul total al contractelor de asigurare incheiate de Ardaf in prima jumatate a anului fiind de peste 555.000. Comparativ cu primele sase luni din 2005, primele brute subscrise de companie au scazut cu 21,79%, in lei. Asigurarile de raspundere civila a autovehiculelor detin aproape 61% din totalul subscrierilor. Principalul actionar al Ardaf este omul de afaceri Ovidiu Tender, care detine prin societatea Tender SA circa 70% din actiunile companiei. Tender se afla in arest si a fost trimis ieri in judecata in cazul Rafo. Alti actionari ai societatii sunt off-shore-ul cipriot Clairmont Holdings, cu circa 12%, si Raiffeisen Zentralbank Austria, cu 10% din titluri.
Actionarii companiei au hotarat recent realizarea a doua majorari de capital in urmatoarea perioada, in suma totala de 180,2 milioane de lei (circa 51 de milioane de euro), necesare pentru a mentine compania pe piata. Majorarile urmeaza sa fie finalizate pana al sfarsitul lunii septembrie. Potrivit lui Radu Cocea, in cazul in care actionarii nu vor subscrie, se va proceda la o a treia majorare de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO