Prima pagina

Atrium Centers: Proiectul de la Cluj este intarziat din cauza solicitarilor nerealiste ale constructorilor

Atrium Centers: Proiectul de la Cluj este intarziat din cauza solicitarilor nerealiste ale constructorilor

Michael Israeli, managing director si actionar al firmei Atrium Centers: "Nu dormeam foarte bine pana am ajuns ca la Arad sa avem contracte semnate pentru mai mult de 50% din suprafata mallului, cu ancore puternice precum Cinema City sau Billa."

06.08.2008, 20:46 7

Compania de dezvoltare imobiliara Atrium Centers a fost nevoita sa organizeze o noua selectie de oferte pentru alegerea constructorului la proiectul imobiliar din Cluj, dupa ce intr-o prima faza ofertele firmelor de constructii au fost cu 30-50% mai mari decat pretul propus de Atrium.
Atrium Centers, care alaturi de fondul britanic de investitii Carpathian are in dezvoltare patru centre comerciale pe piata locala, va finaliza proiectul din Cluj la mijlocul anului 2010, cu circa sase luni intarziere.
"Suntem constienti ca pretul otelului si al altor materiale au crescut, dar firmele de constructii au preturi nerealiste care mananca din profiturile dezvoltatorilor. Ofertele pe care le-am primit in prima faza au fost cu 30-50% mai mari fata de ce ne asteptam. Am organizat o noua runda de negocieri si speram ca in octombrie sa incepem lucrarile cu una din cele trei firme de constructii cu care suntem in discutii. Proiectul a fost intarziat cam jumatate de an", a declarat Michael Israeli, managing director si actionar al firmei Atrium Centers.
Compania se afla si in negocieri pentru obtinerea unei finantari de circa 80% din valoarea de investitie a proiectului din Cluj, care se ridica la 120 mil. euro, printre bancile care ar putea acorda creditul numarandu-se si MKB, care a acordat un credit pentru mallul Atrium Center din Arad.
Pe langa problemele legate de piata constructiilor, o alta problema cu care se confrunta dezvoltatorii de centre comerciale este cea a retailerilor, care par a fi mai putin dispusi sa se extinda in afara Capitalei.
"Semnalele ca o serie de proiecte din afara Bucurestiului nu au succesul scontat au determinat o serie de retaileri sa-si reconsidere politica de expansiune. (...) Pot spune ca nu dormeam foarte bine pana am ajuns ca la Arad sa avem contracte semnate pentru mai mult de 50% din suprafata mallului, cu ancore puternice precum Cinema City sau Billa", spune Israeli.
Firma detine in Romania patru proiecte, in Arad, Cluj, Satu Mare si Baia Mare, care implica investitii totale de aproximativ 400 de milioane de euro si au o valoare de piata estimata la 500 mil. euro, cifre mai mari decat estimarile initiale datorita unor schimbari de design si suprafete pentru centrele comerciale din Cluj si Baia Mare.
"Ne este destul de greu sa inaintam cu cele patru proiecte in acelasi timp si a trebuit sa acordam mai multa atentie proiectelor din Arad si Cluj, unde avem competitie puternica, astfel ca proiectul de la Satu Mare este putin in urma", spune Michael Israeli.
Partenerul Atrium Centers pentru proiectele din Romania, fondul Carpathian (fost Dawnay Day Carpathian), a facut parte din Danwnay Day Group (DDG), firma care a intrat in incapacitate de plata. Intre timp, potrivit reprezentantilor fondului, care si-a schimbat denumirea, cei doi proprietari ai DDG - Guy Nagger si Peter Klimt - mai detin doar cateva procente in cadrul fondului public.
"Am fost preocupati deoarece numele nostru a fost asociat cu acest scandal de insolventa, astfel ca in primele zile a trebuit sa ne contactam toti partenerii pentru a lamuri situatia. Pot spune ca am depasit cu bine momentul, astfel ca cine a avut de semnat contracte cu noi a semnat. In ceea ce priveste relatia cu bancile consider ca pentru o institutie profesionista este usor de inteles ca problemele Dawnay Day Group nu ne afecteaza activitatea", declara el.
In ceea ce priveste inchirierea proiectelor, Atrium Centers a semnat contracte cu un operator de hipermarketuri si un lant de electronice si electrocasnice si pentru proiectul de la Baia Mare, a carui suprafata inchiriabila a fost majorata la 55.000 mp, pentru a se diferentia de proiectele aflate in dezvoltare in oras.
In plus, compania a semnat contracte de inchiriere cu doua firme de IT pentru jumatate din cladirea de birouri care va fi construita in cadrul proiectului Atrium Centers din Cluj, acestea urmand sa ocupe o suprafata inchiriabila de 5.000 mp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO