Prima pagina

AVAS reclama de la Kastamonu 30 mil. dolari

18.07.2006, 19:43 17

Grupul Kastamonu Entegre, cel mai mare jucator din industria lemnului din Turcia, care detine in Romania producatorul de stratificate Prolemn Reghin, a fost actionat in justitie de catre Agentia pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), pentru nerespectarea la timp a obligatiilor investitionale asumate.
Potrivit clauzelor din contractul incheiat la preluarea societatii Prolemn, firma Kastamonu se angaja sa investeasca o suma de 75 de milioane de dolari (59,8 milioane de euro) in perioada august 1998 - decembrie 2002. Grupul turc nu a reusit insa sa plaseze decat 50 de milioane de dolari (40 de milioane de euro).
"La incheierea contractului, normele juridice in vigoare scuteau investitorii straini de la plata anumitor taxe, insa legea bugetului introdusa in anul 1999 a anulat aceste facilitati. In aceste conditii, firma Kastamonu a fost pusa in imposibilitatea de a investi cele 75 de milioane de dolari in perioada stabilita prin contract.
In plus, reprezentantii Kastamonu au instiintat AVAS de faptul ca investitia va depasi anul 2002", a declarat Zoltan Bodu, jurist in cadrul companiei Prolemn.
Desi nu a fost respectat termenul contractului, Kastamonu si-a acoperit in timp obligatiile, pana in momentul de fata grupul din Turcia investind la Reghin circa 110 milioane de dolari (87,7 milioane de euro).
Daunele cerute de AVAS in cazul acestui litigiu se ridica la 30 de milioane de dolari (24 de milioane de euro). In momentul de fata, litigiul se afla in stadiu de judecata in fata instantei Tribunalului Bucuresti.
"In conditiile in care sentinta judecatoreasca ar fi data in favoarea AVAS, exista riscul ca grupul turc sa-si sisteze investitiile in compania Prolemn, pe motiv ca nu beneficiaza de un mediu sigur de afaceri", a mai spus Bodu.
Kastamonu Entegre are o participatie de peste 99% in cadrul companiei din Reghin, restul actiunilor fiind detinute de AVAS (sub 1%) si alte persoane fizice.
Reprezentantii AVAS nu au facut nicio declaratie referitoare la acest litigiu pana la inchiderea editiei.
Prolemn a anuntat ca isi va majora capitalul social cu 117,5 milioane de lei (32,6 milioane de euro), pana la 235,9 milioane de lei (65,6 milioane de euro), pentru realizarea unor investitii in tehnologie.
Prolemn produce fete de usi si placaje pentru constructii, paneluri, usi si panouri masive, vanzarile fiind orientate in special catre export, care reprezinta 90% din cifra de afaceri a companiei.
Compania turca a achizitionat in 1998 pachetul majoritar al Prolemn de la FPS. Kastamonu face parte din Hayat Holding, cel mai mare grup de exploatare forestiera din Turcia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO