Prima pagina

Avem jumatate de miliard de euro. Cautam investitii

08.06.2005, 19:48 48

Fondurile internationale de investitii au reinceput sa intre puternic pe piata romaneasca, dupa doi ani de pauza, sumele pe care acestea le au in prezent de investit in companii romanesti situand-se la aproximativ 500 de milioane de euro.

"Cred ca sumele de care fondurile de investitii dispun in prezent pentru plasamente in companii romanesti se situeaza la circa 500 milioane de euro, suma care este de aproximativ trei ori mai mare fata de cea de care dispuneau in urma cu un an," a declarat pentru Ziarul Financiar Robert Luke, directorul pentru Romania al GED Capital, o companie spaniola de administrare a fondurilor de investitii.

Compania a lansat recent un fond de investitii destinat in special pietei romanesti.

"In 1996 si 1997 a mai fost un val asemanator de intrari de fonduri de investitii. In ultimii doi ani acestea au inceput sa isi vanda participatiile la companiile pe care le detin datorita incheierii duratei de viata. Acum pot prezenta investitorilor randamentele bune pe care le-au obtinut, iar acestia au acum motive sa investeasca din nou. Practic se reia un nou ciclu," a explicat Luke El a adaugat ca la cresterea popularitatii investitiilor fondurilor internationale pe piata romaneasca s-a adaugat si conjunctura economica favorabila.

GED Capital Development spera sa investeasca in acest an intre 10 si 15 milioane de euro in Romania, in trei proiecte, suma fiind alocata de la fondul GED Eastern Fund II, recent lansat. Fondul dispune in prezent de active de 51 de milioane de euro, iar managerii spera sa mai atraga de la investitori inca o data pe atat pana in 2006. GED administreaza in prezent Fondul Roman Post-Privatizare (FRPP), care mai detine investitii in cinci companii romanesti dupa ce a vandut in ultimii ani sapte dintre companiile detinute in portofoliu.

Compania americana New Century Holdings, care administreaza Broadhurst, cel mai mare fond de pe piata romaneasca, a adus la inceputul acestui an 275 de milioane de dolari (210 milioane de euro) pentru formarea unui nou fond, NCH Balkan Fund.

Siminel Andrei, managerul fondului Broadhurst si al NCH Balkan Fund, pune cresterea interesului investitorilor internationali pentru companiile romanesti pe seama cresterii economice, a perceptiei marite de stabilitate si a eforturilor politice.

Administratorii Fondului Romano-American pentru Investitii (FRAI), in colaborare cu o societate de managament din Bulgaria au lansat tot in acest an Balkan Accession Fund, un fond in valoare de 20 de milioane de euro, care spera sa ajunga la o capitalizare de 75 milioane de euro.

Corporatia financiara americana American International Group (AIG) ar putea aloca pana la 100 de milioane de dolari (77 milioane de euro) dintr-un fond in valoare de un miliard de dolari orientat catre tarile in curs de dezvoltare din Europa de Est si America de Sud. AIG a fost prezenta in Romania cu AIG New Europe Fund, care si-a incetat activitatea anul acesta o data cu vanzarea ultimului pachet de actiuni detinut, cel la compania de telefonie mobila Orange. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO