Prima pagina

Axa Paris-Berlin a invins Washingtonul la summit-ul de la Bucuresti

04.04.2008, 20:47 26

Georgia si Ucraina raman la poarta NATO, in ciuda insistentelor presedintelui american George W. Bush ca ele sa fie invitate in antecamera, sa fie invitate sa faca primii pasi spre aderare prin includerea lor in asa-numitul Membership Action Plan.
Consiliul Nord-Atlantic (NAC) reunit la Bucuresti in cadrul summit-ului NATO a anuntat ieri ca cele doua tari nu sunt inca pregatite sa primeasca acest statut, democratiile lor nefiind unele stabile.
Este aceasta decizie o infrangere pentru Bush? Este un triumf pentru Vladimir Putin care s-a opus din rasputeri aderarii celor doua tari?
Oficial, nici una, nici alta. Cancelarul german Angela Merkel a insistat sa risipeasca temerile ca Germania ar juca pe mana Rusiei in aceasta privinta. "Rusia nu are drept de veto", a spus ea. Dar Rusia are importante resurse energetice, iar Germania depinde de ele - acesta este un aspect care nu trebuie uitat chiar daca, formal, nu poate fi facuta o legatura intre petrol si aderarea Georgiei sau a Ucrainei la NATO.
Ce s-a observat insa este insa o "fractura", in sanul Aliantei. In interiorul NATO deciziile se iau prin consens. Daca Ucraina si Georgia nu sunt democratii stabile care sa merite sa adere la Alianta, atunci toate statele trebuiau sa constate acest lucru si nu doar o parte dintre ele, cum s-a intamplat.
Germania, Franta, Italia, Ungaria, Olanda au fost potrivnice dorintelor lui George W. Bush de invitare a celor doua tari in Membership Action Plan. Inteleg Statele Unite, Romania sau Polonia (care au sprijinit Washingtonul) democratia altfel decat o intelege Germania si Franta? Asadar, explicatia trebuie cautata in alta parte, iar raspunsul va veni, poate, mai tarziu.
Germania si Franta au fost cei mai mari opozanti cand a venit vorba despre includerea celor doua tari in Membership Action Plan.
Bush si-ar fi dorit ca acest lucru sa se intample la summit-ul de la Bucuresti. La summit-ul de la Madrid, din 1999, Washingtonul a avut castig de cauza atunci cand a cerut ca Romania si Bulgaria sa ramana pe dinafara. Acum a pierdut cand a insistat ca Ucraina si Georgia sa fie invitate in club.
Totusi, nu se poate spune ca Bush a fost umilit. Victoria sa consta in faptul ca NATO s-a angajat ca cele doua tari vor fi odata membre ale Aliantei. Nu in mandatul lui Bush, nici nu se stie cand, dar vor fi!
Anuntul a fost facut ieri de Jaap de Hoop Scheffer, secretarul general al NATO. Organizatia saluta reformele din Ucraina si Georgia si sprijina solicitarea lor de a primi MAP, a anuntat secretarul general al Aliantei, spunand ca aceste tari vor deveni membre ale NATO. Totodata, secretarul general al Aliantei a anuntat ca o evaluare a situatiei pentru acordarea MAP (Membership Action Plan) va fi facuta in luna decembrie.
Georgia a insistat si ea cum a putut. Oficialii tarii au trambitat tot timpul ca refuzul de a primi MAP ar reprezenta un triumf al Moscovei. La final si-a schimbat opinia. Georgia a anuntat ca considera drept "istorica" promisiunea ca va deveni, in viitor, membra a NATO.
Pana la urma este totusi vorba despre un compromis. Un compromis care a facut posibil aterizarea (aseara) la Bucuresti a presedintelui rus Vladimir Putin, care va participa astazi la Consiliul NATO-Rusia. Apoi Bush si Putin se vor intalni la finele saptamanii in Rusia, in statiunea Soci (la Marea Neagra), pentru a discuta despre scutul antiracheta, pe care SUA vor sa-l construiasca in Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO