Prima pagina

Banca Romaneasca incearca sa recupereze terenul

14.03.2005, 00:00 18


Banca Romaneasca a operat o majorare a capitalului social de 28,8 milioane de euro), fondurile fiind necesare pentru investitii in incercarea de a recupera terenul pe piata bancara, unde a ramas in urma in ciuda faptului ca principalul actionar este cel mai puternic grup financiar din Grecia.


Capitalul social a ajuns  acum la 1.482 de miliarde de lei (41,1 milioane de euro). Majorarea de capital va permite bancii sa faca fata ofensivei lansate de celelalte grupuri financiare care actioneaza pe piata romaneasca si sa-si majoreze cota de piata.


Banca Romaneasca a fost cumparata in anul 2003 de grupul National Bank of Greece. Cu active totale de 222 de milioane de euro la sfarsitul lui 2004, banca detine o cota de piata de 1%, care o plaseaza in esalonul al doilea al institutiilor de credit.


Oficialii bancii nu au putut fi contactati pentru a comenta aceasta majorare de capital.


Majorarea fusese planificata initial la 30 de milioane de euro, insa o parte dintre actionarii persoane fizice nu au venit cu bani. Dupa aceasta majorare, Banca Romaneasca a trecut pe locul opt in sistemul bancar din punctul de vedere al capitalizarii. De altfel, de la inceputul anului fondurile proprii s-au dublat, ajungand la 2.000 de miliarde de lei (55,5 mil. euro), fata de 975 de miliarde de lei (24,5 mil. euro) la sfarsitul lui decembrie 2004.


Banca Romaneasca a incheiat anul trecut cu un profit de aproape 221 de miliarde de lei (5,5 milioane de euro), in crestere cu 41% fata de 2003. Activele totale au inregistrat pe parcursul lui 2004 o crestere de 36,5% ajungand la 8.804 miliarde de lei (222 milioane de euro).




Ultima ora - Angajati ai bancii, invinuiti de frauda


Patru persoane cu functii de conducere de la Banca Romaneasca - Sucursala Baneasa - sunt invinuite in dosarul privind cea mai mare frauda din cadrul sistemului bancar, evaluata la suma de aproximativ 2.700 de miliarde de lei (90 mil. euro), a informat ieri PNA. Astfel, au fost pusi sub invinuire Nicolae Patrichi, director si presedinte al Comitetului de credite, Mihaela Baietii, contabil sef, Mihalea Protopopescu, membru in Comitetul de credite si Madalin Lupu, ofiter de credite. Banca Romaneasca - Sucursala Baneasa - este cea de-a treia unitate bancara intrata in circuitul de obtinere frauduloasa a unor credite. In aceasta actiune au fost implicati 37 de functionari bancari de la BCR, RIB si Banca Romaneasca, precum si numerosi reprezentanti ai peste 50 de firme, controlate, in principal, de Gabriel Viorel Matyas, cumnatul lui, Petre Paul Tirdea si Ion Marin, toti avand calitatea de invinuiti in dosar. (Mediafax)
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO