Prima pagina

Bancpost: Piata constructiilor pierde din ritmul de crestere

23.04.2008, 19:02 11

"Activitatea de constructii creste inca foarte puternic, dar ritmul de crestere nu mai este la fel de ridicat ca la mijlocul anului trecut", este concluzia unui studiu al Bancpost, analistii bancii identificand 12 motive care sprijina avansul puternic al sectorului si 19 motive pentru o dinamica mai redusa.

"Credem ca sectorul constructiilor este vulnerabil si ca o eventuala incetinire puternica a dinamicii sale reprezinta un risc pentru cresterea economica", se arata in raport.

Analistii au identificat o serie de factori care sprijina ideea cresterii puternice a constructiilor si factori care indica temperarea avansului acestui sectori, acestia fiind grupati in functie de influentele asupra ofertei, cererii si asupra deciziilor de finantare ale bancilor comerciale.

In ceea ce priveste oferta, factori de influenta pozitivi sunt activitatea in crestere, optimismul constructiilor si numarul mare de firme noi infiintate.

Pe partea de influenta negativa, analistii au identificat factori precum diferenta dintre productia planificata si cea realizata, reducerea numarului de autorizatii de constructie eliberate si abandonarea sau reducerea dimensiunii unor noi proiecte.

Analistii noteaza ca incepand cu jumatatea anului trecut, numarul de autorizatii pentru cladiri nerezidentiale, destinate in special birourilor si spatiilor comerciale, s-a redus accelerat, in timp ce numarul de autorizatii pentru cladiri rezidentiale a stagnat.

Penuria de forta de munca, avansul preturilor unor materii prime, costuri mai mari de finantare si perceperea unor avansuri mai mari pana la finalizarea constructiei reprezinta, in opinia analistilor factori care conduc la cresterea costurilor de productie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO