Prima pagina

Banvit investeste 40 mil. dolari in industria crescatoare de pui

22.06.2004, 00:00 37

Procesatorul turc de carne de pui Banvit vrea sa investeasca 40 de milioane de dolari intr-o facilitate de productie de tip greenfield care urmeaza sa fie amplasata la Urziceni.
Investitia vine pe fondul problemelor industriei autohtone a carnii de pui confruntata cu o serie de falimente anul trecut care au culminat cu situatia dificila pe care o traverseaza acum cel de-al doilea producator roman de profil: Tec Miaco, cu vanzari anul trecut de 37 de milioane de dolari. Romanian Investment Fund (RIF) si Romanian American Enterprise Fund (RAEF) s-au retras din actionariatul Tec Miaco iar compania negociaza acum cu cativa investitori pentru o investitie directa sau chiar o posibila vanzare.
Banvit a inaintat boardului International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, un proiect in valoare de 40 de milioane de dolari la care institutia financiara internationala urmeaza sa participe cu o cota de 15 milioane de dolari. Banvit a obtinut in anii trecuti de la IFC finantare pentru un proiect de 25 de milioane de dolari prin care si-a extins si si-a modernizat capacitatile de productie din Turcia.
Investitia de la Urziceni va cuprinde ferme de crestere a pasarilor, linii automate de hranire a acestora, si o o fabrica de procesare cu o capacitate de 40.000 de tone de carne de pui/an, ceea ce va face din producatorul turc cel mai mare producator de profil din Romania. Agricola International si Tec Miaco, primii doi mari producatori romani, au realizat anul trecut o productie de aproape 40.000 de tone. Proiectul Banvit mai cuprinde un centru de vanzari si un spatiu frigorific de depozitare in Bucuresti si va avea la finalizare 210 de angajati.
"Orice investitie este foarte bine-venita pentru ca ne-am saturat sa tot importam pulpe de pui de peste Ocean", spune Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR). EL afirma ca zona aleasa de Banvit pentru amplasarea facilitatii de productie este foarte buna. Banvit intentioneaza sa cumpere de la fermierii din zona atat pui pentru crestere cat si cereale.
Interesant este faptul ca, acum cateva luni, o delegatie a IFCa vizitat cativa mari producatori romani de carne de pui in vederea unor posibile investitii.
Problemele crescatorilor de pui au venit pe fondul dublarii pretului la cereale pe plan international. In plus, industria trebuie sa se confrunte cu importuri masive de pulpe de pui din SUA si Brazilia, care au reprezentat 80% din totalul importurilor romanesti de carne de pasare de anul trecut: 90.500 de tone.
Productia interna fara autoconsum s-a ridicat anul trecut la 185.000 de tone. Valoric, piata a ajuns anul trecut la 350 de milioane de euro. Importurile reprezinta o amenintare pentru industria autohtona si prin prisma preturilor cu care acestea vin pe piata de 500-600 de dolari pe tona."Trendul importurilor pe primele luni ale acestui an se mentine la nivelul celor de anul trecut. Este inexplicabil, insa, cum de ele vin la preturi de 500-600 de dolari pe tona din care daca scadem transportul de 200 de dolari/tona ajungem la un cost de productie de doar 300 de dolari, ceea ce este practic imposibil , sustine Van. El afirma ca pentru redresarea producatorilor autohtoni se impune cresterea taxei vamale pentru toate importurile de carne de pasare ce depasesc cantitatea de 45.000 de tone in acest an de la 45% la 90%. "De asemenea, vrem ca importurile sa fie limitate la o cota de salvgardare de 45.000 de tone anual, ceea ce reprezinta circa 15% din piata carnii", spune presedintele UCPR.
IFC are o experienta bogata in sustinerea industriei crescatoare de pui din regiune, fiind prezent cu investitii masive si de data recenta in Ucraina, Rusia si Turcia. IFC a finantat cu 30 de milioane de dolari modernizarea si imbunatatirea capacitatii de productie a CJSC Myronivsky Khliboprodukt, una dintre cele mai mari companii de profil din Ucraina. De asemenea, IFC a acordat 15 milioane de dolari unui alt crescator de pasari din Rusia, Stavropolsky Broiler.
Banvit prospecteaza de cativa ani buni piata romaneasca iar anul trecut a anuntat ca intentioneaza sa investeasca 20 de milioane de dolari intr-o retea de productie si distributie pe piata romaneasca, dupa care nu a mai furnizat nici un fel de informatii.
Banvit este cel mai mare producator de carne din Turcia si a fost infiintat in anul 1968, iar in 1992 si-a listat la bursa din Istanbul 15% din actiuni. Compania a obtinut pe primele sase luni ale anului trecut vanzari de 82 de milioane de dolari si un profit de net de 7,7 milioane de dolari.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO