Prima pagina

Barak a reusit in ultimul moment sa-si salveze coalitia

23.06.2000, 00:00 16



Premierul israelian Ehud Barak a reusit, ieri, sa-si salveze coalitia de la dezastru, partidul ultra-ortodox Shas anuntand ca a decis sa revina in guvern.

"Consiliul Inteleptilor a ordonat Shas sa-si retraga demisiile", a declarat secretarul Consiliului, Rafael Pinhasi, decizia fiind luata in urma plecarii din guvern a celor trei ministri din cadrul partidului Meretz, contestati de ulstra-ortodocsi, relateaza Reuters.

Anterior, presedintele Shas, Eli Yishai, afirmase ca demisia ministrilor din Meretz a deschis drumul pentru revenirea formatiunii sale in guvern, dar ca trebuie purtate negocieri in acest sens. Miercuri seara, ministrul Educatiei, Yossi Sarid, a demisionat impreuna cu ceilalti doi ministri ai Meretz, anuntand insa ca vor continua sa sprijine in Parlament guvernul Barak.

Shas, care parasise coalitia marti, il considera vinovat pe Sarid pentru blocarea unui acord privind finantarea sistemului de invatamant religios al partidului ultra-ortodox, acesta fiind principalul motiv pentru iesirea din guvern.

Conform legislatiei israeliene, demisiile din guvern intra in vigoare la 48 de ore dupa ce sunt depuse oficial, ceea ce i-a oferit lui Barak timp pana ieri la 15.45 (12.45 GMT) pentru a-i convinge pe cei patru ministri ai Shas sa revina asupra deciziei lor.

Oficialii Meretz au declarat ca partidul lor, care detine 10 locuri din cele 120 ale Knesset-ului (Parlamentul israelian), paraseste posturile din guvern in interesul eforturilor facute de Barak pentru obtinerea unui tratat final de pace cu palestinienii.

Plecarea partidului Shas, care cu cele 17 locuri in Knesset este cel mai important partener din cadrul coalitiei guvernamentale israeliene, ar fi distrus majoritatea de 68 la 52 detinuta de Barak in legislativ, un eventual guvern minoritar fiind nevoit sa obtina sprijinul membrilor arabi ai Parlamentului.

Intr-o scurta declaratie data publicitatii ieri, Barak si-a exprimat regretul fata de demisile ministrilor din cadrul partidului Meretz si a apreciat "gestul extraordinar al acestei formatiuni, facut pentru a permite realizarea de progrese in cadrul procesului de pace".

In conditiile in care termenul-limita pentru incheierea unui tratat final de pace cu palestinienii, fixat pentru luna septembrie, se apropie cu pasi repezi iar negocierile dintre cele doua parti progreseaza foarte greu, Secretarul de Stat american, Madeleine Albright, urmeaza sa soseasca in regiune saptamana viitoare. Ea va incerca sa reduca divergentele in ceea ce priveste retragerea trupelor israeliene din Cisiordania si sa pregateasca terenul pentru un summit trilateral cu participar lui Barak, a liderului palestinian Yasser Arafat si a presedintelui american Bill Clinton.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO