Prima pagina

BCR a terminat cu 71 de mil. euro profit la trei luni

26.04.2005, 19:50 10

Un profit net consolidat la nivelul grupului de 165 de milioane de euro, active cu 10% mai mari in termeni reali, investitii de aproximativ 30 de milioane de euro, inca 60 de unitati deschise si venituri mai mari din comisioane sunt principalele obiective ale Bancii Comerciale Romane pentru anul 2005.

"Intentionam sa ne consolidam portofoliul si pozitia de lider pe piata anul acesta. Am planuit sa mentinem cota de piata la aproximativ 26%, in conditiile intensificarii concurentei", a declarat Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR.

Banca a obtinut dupa primele trei luni ale anului un profit brut de 2.623 de miliarde de lei (peste 71 de milioane de euro), cresterea in lei fata de aceeasi perioada a anului trecut fiind de 2,9% in termeni reali.

Activele bancii totalizau la sfarsitul primului trimestru 242.520 de miliarde de lei (echivalentul a 6,6 miliarde de euro), dupa ce la sfarsitul anului trecut depasisera sase miliarde de euro. Comparativ cu aceeasi perioada a lui 2004, cresterea in lei, in termeni reali, este de 1,3%.

Soldul creditelor acordate de banca a inregistrat o majorare de 3,4% in termeni reali fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 112.380 de miliarde de lei (aproximativ 3 miliarde de euro). Majoritatea acestor credite au fost acordate in lei, circa 60% fiind contractate pe termen mediu si lung. In structura creditelor, cele acordate in segmentul de retail au fost cele mai dinamice, cu o crestere de peste 30%. In cadrul acestora, creditele in valuta si-au dublat volumul.

Danila spune ca pentru a doua parte a anului se asteapta la cresteri usoare ale dobanzilor. Astfel, el estimeaza ca dobanzile la creditele in lei se vor incadra intre 14% si 20% pe an, in timp ce la depozitele in lei vor oscila intre 8% si 10% pe an, fara sa depaseasca acest plafon. Bancile ar putea insa sa majoreze dobanzile daca apar pusee inflationiste neprevazute, a spus Danila. In primele trei luni ale anului, depozitele atrase de BCR de la clienti au crescut mai repede decat soldul creditelor, inregistrand o majorare anuala de 3,7% in termeni reali, pana la 176.307 mld. lei (aproape 4,8 mld. euro).

"Depozitele au inregistrat o crestere sustinuta, chiar in conditiile scaderii dobanzilor. Noi am oferit dobanzi mai mari, real pozitive, la depozitele pe termene lungi tocmai pentru a incuraja economisirea pe perioade mai mari", a precizat Danila.

El spune ca este necesar ca maturitatea resurselor atrase sa fie corelata cu cea a imprumuturilor acordate, in cazul carora scadentele sunt pe termene medii si lungi. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO