Prima pagina

BCR iese pe piata cu eurobonduri de 300 mil. euro

16.05.2005, 19:26 44

Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare banca locala, se pregateste sa iasa din nou pe piata internationala de capital, de aceasta data printr-o emisiune de euroobligatiuni in valoare de circa 300 milioane de euro, a declarat pentru ZF Dan Bunea, vicepresedinte executiv al bancii.

Detaliile operatiunii sunt inca in curs de definitivare. BCR a primit deja oferte de intermediere din partea a 19 banci de investitii, urmand a fi alese cele carora le va fi incredintat mandatul.

La sfarsitul lunii martie, BCR a imprumutat 400 milioane de dolari printr-un credit sindicalizat la care au participat 24 de banci. Dobanda obtinuta a fost de 0,725 puncte procentuale peste rata LIBOR la trei luni, reprezentand un minim record pentru o entitate care a contractat un imprumut extern fara garantia statului.

Presedintele bancii, Nicolae Danila, spune ca fondurile obtinute din emisiunea de eurobonduri vor fi folosite pentru finantarea generala a operatiunilor si cresterea bilantului, BCR resimtind in continuare nevoia resurselor pe termen lung, pe care piata locala inca nu le poate furniza. Intre timp, BCR se pregateste si pentru reluarea procesului de privatizare, Danila afirmand ca banca este gata cu pregatirea camerelor de date pentru investitorii interesati.

Pentru a-si sustine proiectele de expansiune, BCR intentioneaza sa contracteze si doua linii de finantare directa de la doua mari banci straine.

La sfarsitul lunii februarie, sistemul bancar avea de rambursat credite externe in valoare de peste 4,7 miliarde de euro, adica dublu comparativ cu nivelul din urma cu un an. Aproximativ 75% din suma totala o constituie finantari pe termen mediu si lung, inca mult mai atractiv de contractat de pe pietele externe decat de pe piata locala. In acelasi timp, majoritatea bancilor au nevoie de finantari in valuta pentru a satisface cererea presanta a pietei pentru credite in euro si dolari. Asa se face ca banci precum Raiffeisen Bank, care a lansat anul trecut o emisiune de obligatiuni in lei, au ajuns sa prefere finantarile in valuta, fiind supralichide pe lei mai ales in urma prabusirii dobanzilor pe piata monetara interbancara.

Din punctul de vedere al costului creditelor externe, principalele banci concurente ale BCR beneficiaza de avantajul de a avea in spate grupuri straine, care le faciliteaza accesul la finantare externa, la costuri scazute. Desi s-a imbunatatit in ultima perioada, ratingul BCR este constrans de ratingul de tara, situandu-se cu o treapta mai jos decat acesta.

Emisiunea de eurobonduri a BCR vine intr-un context favorabil pentru titlurile romanesti aflate in circulatie din emisiunile mai vechi ale statului: la inceputul lunii mai, spreadul peste dobanda de referinta a obligatiunilor germane se ingustase pana la 0-0,36 puncte procentuale, in functie de maturitatea eurobondurilor romanesti. De aproape doi ani, Romania nu a mai alimentat piata cu noi emisiuni. In luna noiembrie a acestui an ajung la maturitate o serie de eurobonduri emise in 2000, cu un cupon de 11,5%. La ultima emisiune, lansata in 2003, a obtinut un cupon de 5,75%. In prezent, titlurile romanesti beneficiaza de perceptia investitorilor privind perspectiva integrarii, chiar cu eventualitatea amanarii cu un an, precum si de un reviriment al pietelor emergente dupa vanzarile masive inregistrate in martie.



Eurobondurile Capitalei, la Londra

La sfarSitul acestei luni urmeaza a fi listata la bursa londoneza emisiunea de euroobligatiuni pe care se pregateste sa o lanseze municipalitatea Bucurestiului. Valoarea emisiunii este de cel putin 120 milioane de euro, putand creste in functie de rata dobanzii obtinute, potrivit unor surse citate de Mediafax. Municipalitatea a obtinut avizul Ministerului Finantelor pentru imprumuturi obligatare pe pietele externe de pana la 500 milioane de euro. Maturitatea titlurilor nu a fost inca stabilita. Ultima emisiune de eurobonduri a Romaniei, din urma cu doi ani, a fost lansata cu o dobanda de 5,75% pe an. In luna mai a anului trecut, Standard&Poor''s a anuntat primul rating pentru Bucuresti: "BB", cu o treapta sub ratingul de tara - "BB+". razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO