Prima pagina

BCR incheie primele cinci luni cu un profit de 73 mil. euro

02.07.2004, 00:00 13

Banca Comerciala Romana (BCR) a incheiat primele cinci luni cu un profit net de 3.000 miliarde de lei (circa 73 milioane de euro), cu peste 60% mai mult fata de perioada similara a anului 2003.
Totalul activelor bilantiere a urcat cu circa 29% depasind 200.000 miliarde lei (aproximativ cinci miliarde de euro), in timp ce capitalurile proprii s-au majorat cu 27%, pana la circa 33.000 miliarde de lei (807 milioane de euro).
La finele primelor cinci luni, volumul creditelor a atins 87.000 miliarde de lei (2,1 miliarde de euro), in urcare cu 45% comparativ cu perioada ianuarie - mai 2003. Depozitele atrase de banca au crescut cu 22% fata de mai 2003, pana la 140.000 miliarde lei (3,5 miliarde de euro).
La nivelul anului 2003, BCR a incheiat cu un profit net de 4.904,65 miliarde de lei, in scadere cu 10,94% fata de 2002. Scaderea in euro a fost mult mai drastica avand in vedere ca anul trecut euro a castigat 17% fata de moneda nationala.
In primavara acestui an, dupa mai multe luni de discutii, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC) - divizia de investitii a Bancii Mondiale au cumparat 25% plus doua actiuni din capitalul bancii. Cele doua institutii financiare au platit 222 milioane de euro pentru pachetul de actiuni preluat de la stat. Acest lucru inseamna ca banca a fost evaluata la 888 milioane de euro.
Ceilalti actionari ai bancii sunt Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) - 44,8%, SIF Oltenia - 6,11%, SIF Banat-Crisana - 6%, SIF Transilvania - 6% si SIF Moldova - 6% si SIF Muntenia - 6%. Salariatii bancii vor cumpara si ei un pachet de 8% pentru care vor plati de trei ori mai putin pe o actiune decat au platit BERD si IFC.
Mai multe grupuri financiare internationale sunt interesate de a prelua restul actiunilor detinute de stat. HVB, al doilea grup financiar din Germania, s-a aratat cel mai interesat avand in vedere ca doreste sa-si extinda prezenta in Europa Centrala si de Est si in special pe piata romaneasca. Statul poate rascumpara pachetul de 25% preluat de BRED si IFC, pachet pe care il poate vinde ulterior.
BCR a obtinut din partea revistei britanice Euromoney premiul de "Cea mai buna banca din Romania" in 2003.Banca Comerciala Romana este cea mai mare banca din sistem, avand o cota de piata de 30%. Pe locul al doilea se afla BRD, cu o cota de 15%. Pe primul trimestru, BRD a obtinut un profit de 21 milioane de euro, in crestere cu 110%. BRD, care este controlata de grupul francez Societe Generale, are o capitalizare bursiera de 915 milioane de euro.
Rezultatele din prima jumatate a anului pe tot sistemul bancar sunt atent urmarite de analisti pentru a vedea daca incetinirea cresterii creditelor de consum se reflecta in bilanturile bancilor in mod semnificativ. Anul trecut, bancile au inregistrat o crestere spectaculoasa a creditelor de consum, tendinta care s-a accentuat in primele doua luni ale anului, dupa care a urmat o scadere semnificativa, o data cu introducerea de catre BNR a noilor norme de creditare, mult mai restrictive.
Bancile au inceput sa-si diversifice din ce in ce mai mult produsele pe partea de creditare, in special in ceea ce priveste creditele imobiliare. Multe banci au atras linii de finantare externa pentru a sustine acest segment. Pe segmentul de companii, piata bancara este extrem de concurentiala, bancile neavand marje de castig foarte mari. Mai mult se castiga pe segmentul de retail si de aceea bancile preseaza foarte mult pe acest segment.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO