Prima pagina

BCR si BRD ies cu fonduri mutuale mai agresive

02.12.2005, 20:49 16

Cei mai mari doi administratori de fonduri mutuale de pe piata, societatile specializate ale BCR si BRD vor lansa fonduri mutuale cu un grad mai mare de risc, pentru a-si diversifica oferta, care contine in prezent fonduri cu un nivel de risc mai redus. BCR si BRD sunt cele mai mari doua banci din sistem.

Fondurile cu niveluri mai ridicate de risc, cu ponderi mari ale plasamentelor in actiuni, erau pana acum administrate de societatile mai mici, care sperau sa atraga investitorii prin randamente mai mari. Societatile specializate ale BCR si BRD au ajuns insa cele mai mari de pe piata in principal datorita numelui celor doua banci aflate in spatele lor si retelei de distributie extinse. Cel mai performant fond mutual anul acesta a fost Omninvest, administrat de SIRA, cu o crestere de 44% pe primele zece luni ale anului, in conditiile in care marea majoritate a plasamentelor sunt actiuni cotate.

Economisirea se afla pe o panta descendenta mai ales dupa scaderea accentuata a dobanzilor, lansarea de fonduri care pot oferi randamente mai mari putand sa ii atraga pe investitorii nemultumiti de nivelul actual al dobanzilor.

SG Asset Management, societatea BRD - SocGen, urmeaza sa iasa pe piata cu un fond diversificat, care va plasa o parte din bani in actiuni cotate. Actiunile ar urma sa aiba o pondere de pana la 30% in activul fondului. Societatea administreaza in prezent cel mai mare fond de pe piata, Simfonia 1, cu plasamente exclusiv monetare. Fondul avea la finalul lunii octombrie active in valoare de 23 de milioane de euro si o cota de piata de aproximativ 29%.

"Prin lansarea noului fond, venim in intampinarea investitorilor care sunt predispusi la un grad mai mare de risc", spune Dan Nicu, directorul SG Asset Management. Fondul este in prezent in curs de autorizare la CNVM.

BCR Asset Management urmeaza sa lanseze cel de-al treilea sau fond mutual, BCR Expert, conform directorului general al societatii, Doru Puiu Tiberiu, citat de Mediafax. Fondul va plasa sumele atrase de la investitori aproape integral pe piata de capital. BCR Asset Management administreaza doua fonduri - BCR Clasic cu profil monetar si BCR Dinamic, cu investitii diversificate. Cu cele doua fonduri, societatea are o cota de piata de aproximativ 17%. Piata fondurilor mutuale se ridica in prezent la 80 de milioane de euro, iar numarul de investitori depaseste cu putin 69.000.

vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO