Prima pagina

BERD si IFC au obtinut de 8 ori suma investita

22.12.2005, 20:06 16

In urma castigarii licitatiei pentru privatizarea BCR de catre Erste Bank, IFC si BERD vor primi impreuna peste 1,5 mld. euro, ceea ce reprezinta de peste opt ori mai mult decat au platit in anul 2003, cand au intrat ca actionari.

Cele doua institutii financiare internationale au cumparat acum doi ani de la statul roman cate un pachet de 12,5% plus o actiune la BCR, platind fiecare 111 mil. $ (88,8 mil. euro). Asta inseamna ca BERD si IFC au facut la BCR cea mai buna afacere de cand activeaza ele in Romania.

BERD si IFC spun ca au cumparat si au vandut la pretul pietei. Din vanzarea BCR, cei doi actionari institutionali au obtinut de aproape 8 ori suma investita.

"Pretul de piata a crescut atat in urma imbunatatirii eficientei BCR, cat si a cresterii generale a economiei romanesti. Valoarea tuturor companiilor este in crestere", a declarat Declan Duff, vicepresedinte pentru operatiuni al IFC.

Kurt Geiger, directorul diviziei pentru institutii financiare al BERD, a declarat: "Suntem impresionati de modul in care s-a dezvoltat BCR. Intr-o perioada destul de scurta a fost creata multa valoare. Aceasta, precum si procesul de dezvoltare a bancii au condus la acest pret", a afirmat Geiger.

Reprezentantul BERD a amintit si de precedentele tentative de privatizare ale bancii, in care nici macar nu s-a ajuns la faza depunerii de oferte.

"Suntem convinsi ca cele mai bune zile ale BCR de-abia acum vor urma", a mai spus Duff, reprezentantul IFC. roxana.petrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO