Prima pagina

BNR a cumparat 212 mil. euro fara ca piata sa stie

03.02.2005, 00:00 10



Banca Nationala a cumparat in prima luna a acestui an 212,3 mil. euro de pe piata valutara, intr-o maniera care i-a lasat pe jucatori doar sa-i banuiasca interventiile.



Situatia din ianuarie 2005 este exact opusul celei din ianuarie 2004, cand BNR vindea peste 127 mil. euro pentru a tempera efectele deficitelor de valuta de pe piata. Nu a mai fost insa cazul pentru ca intrarile de valuta au aratat inca o data ca sabloanele evolutiile din anii trecuti nu mai sunt valabile.



In aceste conditii, rezervele valutare ale BNR au depasit la sfarsitul lui ianuarie la 11,2 mld. euro, marcand astfel o crestere de 430 mil. euro fata de luna precedenta. Pe langa cumpararile din piata au contribuit intrarile nete rezultate din modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile, cedari de valuta la rezerva statului, plati reprezentand comisioane bancare, care au totalizat 212,2 mil. euro. In acelasi timp, BNR a facut plati de numai 30,8 mil. euro reprezentand rate si dobanzi scadente la datoria publica externa, directa si garantata de Ministerul Finantelor.



Cumpararile de valuta au trecut aproape neobservate in piata, acestea fiind intreprinse pe fondul unor excedente substantiale de valuta rezultate din relatiile cu clientii. In momentele respective, dealerii aveau indoieli daca BNR s-a aflat in spatele cumpararilor care au sustinut cursul. Oricum, aceasta politica intra in contradictie cu afirmatiile anterioare privind transparenta operatiunilor de open-market ale bancii centrale.



"Aceasta poate reprezenta o schimbare de atitudine. Desi are avantajul ca nu s-a mai creat acelasi haos in piata, cu spreaduri supradimensionate si volatilitate excesiva, atitudinea nu este echitabila decat in masura in care s-ar interveni prin toti jucatorii importanti. Altfel, se transmit semnale doar catre o parte din banci, creaand o situatie inechitabila fata de restul si implicit fata de clientii acestora", comenteaza Dorin Badea, chief dealer la Banc Post.



"Desi deficitul de cont curent a fost acoperit in cea mai mare parte din investitii straine directe in 2004, in perioada urmatoare situatia se poate schimba, in sensul ca investitiile straine din privatizari vor scadea, in vreme ce situatia contului curent se va agrava, stimulata de cresterea veniturilor si de aprecierea leului. Din acest motiv am considerat ca BNR isi va relua interventiile in piata



valutara in scopul stoparii aprecierii semnificative a leului", spune Mihail Ion, seful departamentului de cercetare din Trezoreria Raiffeisen Bank. El considera ca semnalele dinspre BNR au aratat ca banca centrala nu



e foarte confortabila cu continuarea aprecierii, iar in perioadele caracterizate de intrari masive de capital limitarea acestei tendinte nu poate fi imprimata decat prin interventie pe piata valutara.
razvan.voican@zf.ro ; liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO