Prima pagina

Boom pe piata echipamentelor frigorifice

18.11.2003, 00:00 79

Deschiderea de noi supermarketuri si hypermarketuri, investitiile numeroase in hoteluri si restaurante au accelerat vanzarile de echipamente frigorifice comerciale.
"Piata de echipamente frigorifice din Romania este asteptata sa creasca anul acesta cu 50% comparativ cu anul trecut, fiind estimata la circa 30.000 de unitati", spune Mihaela Opait, asistenta a directorului general al companiei Frigoglass Romania SRL din Timisoara, unul dintre jucatorii cei mai mari pe aceasta piata.
Infiintata in 1994, ca reprezentanta a grupului elen Frigoglass, compania a ajuns ca anul trecut sa faca vanzari de 26 de milioane de euro.
Pe primele noua luni ale acrestui an, cifra de afaceri a fost de aproape 30 de milioane de euro, ceea ce inseamna o crestere cu circa 30%, in euro, fata de perioada similara a anului trecut.
Potrivit spuselor reprezentantilor companiei, Frigoglass Romania are o cota de 60% din piata de profil.
Cresterea cifrei de afaceri de la an la an a determinat o crestere si a profitului net. Astfel, in 2002, compania a raportat un profit net de 201 miliarde de lei (6,4 mil. euro).
"Pe anul 2002 au fost alocate dividende", spun reprezentantii companiei.
Cu acest profit, compania a ocupat locul 15, la categoria intreprinderi mari, intr-un top al celor mai profitabile companii din Romania realizat si publicat recent de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), pe baza datelor de la Ministerul Finantelor.
Compania are in prezent 380 de angajati, cu 9% mai multi decat anul trecut.
Pe primele noua luni ale acestui an, profitul realizat de companie a fost de 331 miliarde de lei (8,7 mil. euro).
Incurajata de cresterea vanzarilor, compania isi va extinde fabrica de la Timisoara, in urma unor investitii de  24,5 de milioane de euro.
Pentru anul acesta compania si-a planificat investitii de 20 de milioane de euro, iar pentru anul viitor de circa 4,5 milioane de euro, arata datele furnizate.
"Sursa de finantare va fi profitul realizat", spune Opait.
De la inceputul anului, compania a investit circa un milion de euro, restul de 19 milioane fiind planificate pentru ultimele trei luni.
Cam o zecime din acesti bani vor fi cheltuiti pe cladiri si imobilizari necorporale, iar restul pe echipamente si utilaje.
Vitrinele frigorifice produse la Timisoara sunt vandute in mai multe tari ale lumii, printre clientii importanti numarandu-se Coca-Cola HBC, South African Breweries, Heineken si altii.
Exporturile reprezinta 65% din total, tarile destinatare fiind Ungaria, Bulgaria, Macedonia, Irlanda, Franta, Italia, Norvegia, Elvetia, Cehia, Polonia.
Veniturile provin aproape in totalitate (97%) din vanzarea productiei proprii. O parte sunt generate de service-ul echipamentelor furnizate, insa Opait nu a dat detalii referitoare la amplitudinea acestora.
Materiile prime pentru productia vitrinelor frigorifice provin atat de la furnizori externi cat si interni. Astfel, Frigoglass cumpara tabla galvanizata, profile de aluminiu din Grecia, compresoare din Germania, condensatoare si rafturi din Turcia, iar geamurile termopan sunt achizitionat de la compania romaneasca Lipoplast.
Pe piata din Romania, reprezentantii Frigoglass considera ca cei mai importanti competitori sunt companiile: Helkama, Kilmassan, Ugur Yapissan si Carrier. Pe plan international, concurenta este reprezentata de grupurile True si Sanden.
Actionarii comapaniei de la Timisoara sunt Frigoglass AVEE din Grecia, cu 80% din capitalul social si Coolinvest Holding Limited din Cipru, cu 20% din capitalul social.
Frigoglass Group din Grecia - actionarul majoritar al companiei Frigoglass Romania - se numara printre cei mai mari producatori de echipamente de refrigerare comerciale si ambalaje din lume.
Grupul este compus din 39 de companii si opereaza pe toate continentele lumii cu exceptia Americii.
Pe langa fabrica de vitrine frigorifice, grupul Frigoglass mai detine la Timosoara o fabrica de dopuri de plastic - Crownpack Romania.
Pe langa acestea, grupul mai are trei fabrici in Iasi: una in care se produce plastic (3P Romania), una de capace metalice (Crown International) si o fabrica de sticle PET (Tic A Plast).
3P Romania a fost infiintata in 1993 si produce plastic si obiecte din plastic (navete pentru sticle, lazi, rafturi, mese si scaune) pentru piata interna si pentru export.
Specializata in productia de capace metalice, Crown International are o capacitate anuala de 1,2 miliarde de capace pe an. Cel mai importat client pentru capacele produse la Iasi este Coca-Cola HBC, dar compania are clienti si din industria berii si a altor bauturi alcoolice.
Tic A Plast are o productie de 20 milioane de butelii PET anual, destinate pietei berii, a bauturilor racoritoare si a uleiului comestibil.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO