Prima pagina

Borcea: Am vandut buteliile, iar pentru restul negociez

08.08.2008, 20:03 19

Omul de afaceri Cristian Borcea, presedintele executiv al clubului de fotbal Dinamo, se pregateste de exit-ul din intregul business cu GPL (Gaz Petrolier Lichefiat), dupa ce a semnat deja vanzarea afacerii cu butelii catre grupul olandez SHV Gas, partea a grupului SHV.
Borcea nu este la prima tranzactie pe piata locala, dupa ce in luna iulie a anului trecut a decis sa iasa din afacerea cu servicii de curatenie profesionale Romprest Service, la care acum detine actiuni fondul de investitii 3i.
Primele informatii in legatura cu o posibila tranzactie au aparut inca de anul trecut cand ZF a relatat despre obiectivul lui Borcea de a vinde intreaga companie pentru o suma estimata la aproximativ 40 - 50 de milioane de euro.
Tranzactia dintre Crimbo Gas si grupul olandez SHV este cel de-al doilea mare deal de pe piata de profil dupa ce anul trecut Shell a decis sa vanda afacerea cu GPL catre Petrom pentru aproximativ 50 mil. euro, marcand astfel iesirea completa a gigantului anglo-olandez de pe piata locala. Inainte de aceasta tranzactie, Shell isi vanduse intreaga retea de benzinarii catre filiala locala a grupului petrolier ungar MOL.
Piata de GPL este estimata la 550 mil. dolari anul acesta si este impartita in trei segmente majore, si anume, piata de butelii care are o cota de 55%, urmata de segmentul de autogaz care are o pondere de 35% din vanzari, dar care detine cel mai important potential de crestere, si micul vrac - care acopera circa 10% din vanzari.
Luand in calcul aceste valori, nivelul pietei de butelii ar putea ajunge anul acesta la peste 300 de milioane de dolari. Pe piata de butelii, afacerea dezvoltata de Borcea avea o cota de 25%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO