Prima pagina

Bratul imobiliar al Erste ataca piata cu 500 mil. euro

Bratul imobiliar al Erste ataca piata cu 500 mil. euro

Holger Schmidtmayr (st.), Michael Richard si primarul sectorului 4 Adrian Inimaroiu au anuntat cea mai mare investitie comerciala din sudul orasului

17.10.2006, 19:52 18

Sparkassen Immobilien, divizia de investitii imobiliare a Erste Bank, are stabilit pentru piata locala un volum de investitii de 500 de milioane de euro, in proiecte ce vizeaza in special Bucurestiul, dar si orasele din provincie.
"Am achizitionat recent hotelul Novotel. Acum lansam proiectului comercial Sun Plaza, un mall de 150 de milioane de euro, si vom finanta dezvoltarea unei cladiri de birouri de 80 de milioane de euro in zona Pietei Victoriei", a declarat Holger Schmidtmayr, membru in consiliul director al Sparkassen Immobilien.
El spune ca fondul austriac de investitii se afla in tratative avansate pentru finantarea unui alt centru comercial in sudul Bucurestiului. "Dorim sa cumparam si sediile BCR dupa ce acestea vor fi scoase la vanzare. Pe langa aceasta, restul investitiilor se indreapta spre Bucuresti, dar ne gandim si la investitii pe segmentul de retail in afara Capitalei", a mai precizat acesta.
Sparkassen Immobilien este interesat in principal de segmentul hotelier, de imobile de birouri si spatii comerciale. "Investitiile noastre se indreapta in proportie de 35% catre spatii de birouri, 20% spre retail, rezidential si birouri si foarte putin pe segmentul spatiilor logistice", a explicat Schmidtmayr.
Investitorii austrieci au fost principalii cumparatori de pe piata romaneasca de real-estate in ultimii ani. Fonduri precum CA Immo, Europolis sau Immofinanz au achizitionat in decursul ultimilor trei ani aproape tot ce au putut, de la cladiri de birouri si pana la proiecte logistice.
Mai mult, unele dintre fondurile austriece au decis sa se implice in cadrul proiectelor imobiliare inca inainte de a incepe efectiv constructia, sub forma unor acorduri de tip forward-purchase. Acestea presupun achizitionarea unui proiect din faza incipienta si dezvoltarea fazelor ulterioare pe baza finantarilor provenite de la fondurile imobiliare.
Sparkassen Immobilien si-a facut intrarea pe piata locala in acest an, fiind unul dintre cei mai dinamici investitori. Cel mai mare proiect anuntat de fondul austriac este centrul comercial Sun Plaza, dezvoltat de compania EMCT, cea care a realizat printre altele galeriile comerciale din cadrul mai multor hipermarketuri Carrefour.
Sun Plaza, situat in zona Piata Sudului, va avea o suprafata construita de peste 200.000 de metri patrati si o suprafata inchiriabila de 76.000 de metri patrati, investitia initiala fiind estimata la 100 mil. euro.
Sun Plaza va fi finalizat in primavara anului viitor, iar intr-o a doua faza de constructie, care va cuprinde si construirea unor cladiri rezidentiale si de birouri, investitia totala in acest proiect va ajunge la 150 de milioane de euro. Printre viitorii chiriasi ai centrului se numara retailerul francez Cora, lantul de bricolaj BauMax si Mobexpert, cu suprafete inchiriate de peste 10.000 de metri patrati fiecare.
"In decurs de un an de zile estimam ca vom ajunge la un grad de ocupare a spatiilor comerciale de 100%", a precizat Michael Richard, managerul general al EMCT.
Proiectul va fi dezvoltat pe un teren de 11 hectare concesionat de la Primaria sectorului 4, compania austriaca urmarind obtinerea unui randament de 11%. "Aproximativ 60% din spatiile de inchiriat au fost deja contractate", adauga Schmidtmayr.
Sparkassen Immobilien este un fond de investitii listat la bursa din Viena si are in proprietate 69 de cladiri in Austria, dar si in Germania, Croatia, Cehia, Slovacia, Ungaria si Romania, cu o valoare totala de peste 900 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO