Prima pagina

Brau Union ia in calcul inchiderea fabricii Grivita

Brau Union ia in calcul inchiderea fabricii Grivita
16.11.2004, 00:00 50

La nici o saptamana dupa ce a anuntat ca va produce in Romania berea Heineken datorita atingerii neasteptate a tintei de vanzari pe piata romaneasca, liderul pietei autohtone Brau Union Romania se pregateste sa inchida cea de-a trei fabrica din Romania.
Unitatea vizata este fabrica de bere Grivita unde este produsa berea Gambrinus, iar inchiderea este planificata pentru prima parte a anului viitor, spun surse din industrie.
Presedintele Brau Union Romania, Werner Schneidhofer afirma ca nu s-a luat nici o decizie privind inchiderea fabricii de bere Grivita, dar enumera o serie intreaga de dezavantaje ale amplasamentului acestei fabrici.
"Nu s-a luat nici o decizie in legatura cu inchiderea fabricii Grivita. Fabrica nu este amplasata in cea mai buna locatie. Grivita este situata in centrul orasului (langa Gara de Nord - n.red.) in apropierea unui cartier de locuinte. Acestor ( n.r. - neajunsuri) li se adauga noile taxe de transport introduse de catre primarie precum sI noul pod care urmeaza a fi construit in zona Basarab. Situatia este complexa, necesitand o analiza atenta", a spus Schneidhofer pentru Ziarul Financiar.
In ultimul an, Brau Union a inchis sau a anuntat ca va inchide fabricile sale de la Reghin respectiv Arad, ca parte a unui amplu program de restructurare si eficientizare a costurilor. Piata berii a fost lovita puternic in aceasta vara de vremea ploioasa care a influentat negativ vanzarile principalilor jucatori.
In aceste conditii, Brau Union Romania va ramane cu doar trei facilitati de productie: Malbera Constanta, Miercurea Ciuc si Craiova.
 Anul trecut, dupa inchiderea fabricii de la Reghin, Schneidhofer sustinea ca nu exista garantii ca nu vor urma si alte masuri similare la alte capacitati de productie din cadrul Brau Union. "Nu putem aduce garantii ca fabricile vor produce la infinit. Sarcina noastra este de crea structuri competitive si de a face investitiile necesare, la momentul oportun, pentru a crea eficienta si capacitatea de inovatie a companiei", spunea atunci Schneidhofer.
Brau Union produce in Romania marcile internationale Goesser, Kaiser si Sclossgold, si, deocamdata, imbuteliaza Heineken dar si marcile nationale Golden Brau, Silva, Ciuc si Bucegi. Gambrinus face parte din marcile regionale ale companiei alaturi de Arbema Premium Pils, Arbema Zarand, Harghita, Hategana si Regun. In ultimii ani, tendinta pe piata berii este ca marile grupuri sa "scoata de pe piata" marcile regionale, sa le mentina pe cele nationale si sa se concentreze pe promovarea marcilor internationale. Grivita are o capacitate anuala de productie de circa 180.000 hectolitri sI un numar de 180 de angajati.
Brau Union a livrat anul trecut pe piata interna circa 4,1 milioane hectolitri de bere, fiind liderul pietei interne cu o cota de 32%. Compania a avut in 2003 o cifra de afaceri de 150 de milioane de euro. Prin inchiderea celor trei fabrici, Brau Union a renuntat la o capacitate totala de productie de 1,2 milioane de hectolitri/an. Pentru acest an, prin inchiderea capacitatilor de productie este asteptata o scadere a productiei, dupa ce in 2002 Brau Union a produs 5 milioane de hectolitri.
Fabrica Grivita din Bucuresti se afla in imediata apropiere a zonei comerciale din zona Plevnei si Grozavesti din Bucuresti unde in ultimul an si-au deschis magazine Carrefour si Bricostore. Acum nici o luna, tot in aceasta zona s-a pornit o batalie, in aparenta fara nici un fel de veleitate imobiliara, intre trei mari jucatori din industria moraritului sI panificatiei care s-au lansat intr-o goana nebuna pentru achizitia unei fabrici de paine: Plevnei SA, care isi are sediul in aceasta zona si care detine circa 8 hectare de teren aici. Tot in aceasta zona, compania de constructii Arcom Bucuresti a construit un complex de blocuri si are in derulare un alt proiect similar dublat de spatii pentru birouri. In zona mai detin terenuri producatorul de lifturi IMSAT, producatorul de profile din metal Condem, dar si Societatea Nationala Tutunul Romanesc.
Brau Union Romania a fost infiintata in 1998, ca subsidiara a companiei austriece BBAG, al carei pachetul majoritar de actiuni a fost preluat, anul trecut, de grupul olandez Heineken, numarul patru mondial. Compania a raportat pentru anul trecut o cifra de afaceri de 9,25 miliarde de euro si un profit net de aproape 800 de milioane de euro. In acest an Heineken, a achizitionat producatori locali din Gemania si Rusia, sI-a extins prezenta in Australia sI China, dar s-a retras din Angola si Ciad.
Piata berii este una dintre cele mai concurentiale din Europa. Primii patru jucatori de pe piata fac parte din grupuri internationale ce se afla in topul primilor cinci producatori de bere din lume: Brau Union Romania liderul pietei cu 32% anul trecut face parte din grupul Heineken, SABMiller Romania cu locul doi 22% si Interbrew Romania locul trei cu 16% sunt filialele locului trei, respectiv unu mondial, iar Tuborg Romania locul patru cu 8% face parte din grupul danez Carlsberg - locul cinci mondial. Piata a atins anul trecut un volum de 12,8 milioane de hectolitri si o valoare de 550 de milioane de euro.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO