Prima pagina

BRD - SocGen, in crestere moderata in 2002

13.03.2003, 00:00 15

Banca Romana pentru Dezvoltare-Groupe Societe Generale, cea de-a doua banca din sistemul bancar romaneasc, a inregistrat anul trecut o crestere moderata a principalilor indicatori financiari.
Profitul net, exprimat in lei si raportat dupa normele IAS-BNR, a fost anul trecut de 2.249 mld. lei , in crestere cu 15,3% fata de 2001, in timp ce in dolari, calculat la cursul de la sfarsitul anului trecut, profitul net a fost de 67,1 mil.$, in crestere cu 8,5% fata de 61,7 mil.$ in 2001.
BRD a reusit in 2002 sa atraga 200.000 de noi clienti, la sfarsitul anului  trecut raportand 1,4 milioane de clienti. Dintre acestia peste 900.000 au carduri.
"Rezultatele inregistrate de BRD anul trecut au fost satisfacatoare. Nu voi face acum referiri la climatul economic din 2002, dar pot sa spun ca activitatea noastra a fost influentata semnificativ de trei factori. In primul rand constrangerile de ordin legislativ, ca rezervele minime obligatorii sau efectele contabile ale trecerii la standardele de contabilitate IAS, ne-au impus un cost suplimentar de 213 miliarde de lei, peste 10% din rezultatul net. Apoi, a fost concurenta bancara foarte puternica. Noi am refuzat sa intram in razboiul preturilor cu orice risc. Nu in ultimul rand au fost si investitiile pe care le-am facut. Numai anul trecut acestea au fost de 1.414 mld. lei (in jur de 40 mil.$). De cand am preluat conducerea BRD, Societe Generale a investit peste 5.000 mld. lei(181 mil.$)", a comentat ieri rezultalele financiare ale bancii Patrick Gelin, directorul general executiv al BRD-SocGen.
Daca ne-am raporta la euro, in contextul cresterii insemnate de anul trecut a monedei unice europene, BRD a incheiat anul trecut cu un profit net mai mic decat in 2001, respectiv a consemnat o scadere de la 69,9 mil. euro in 2001 la 64,4 mil. euro in 2002.
Rezultatele BRD nu au avut acelasi efect asupra brokerilor ca in anii precedenti. "Piata si investitorii pe actiunile BRD, asteptau mai mult. O crestere reala undeva in jur de 20%. Asta in contextul rezultatelor raportate in ani precedenti", spune Valentin Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj Euro Invest Vision.
Conducerea BRD nu a stabilit inca dividentul pe care il vor primi actionarii, acesta urmand sa fie anuntat la Adunarea Generala a Actionarilor din aprilie. "Probabil ca vom merge pe aceeasi politica de acordare de dividende ca si in anii precedenti", a precizat Bogdan Baltazar, presedintele bancii.
Activele bilantiere totale ale BRD erau la 31 decembrie 2002 de 64.000 miliarde de lei, fata de 54.000 miliarde de lei in 2001. Si acest indicator, raportat la euro, a scazut de la 1.936,8 mil. euro la sfarsitul lui 2001 la 1.832,8 mil. euro.
"Activele nu sunt o prioritate pentru banca. Am spus si repetam ca nu suntem interesati sa intram in razboiul preturilor, sa ne crestem cota de piata cu orice risc", a mai spus Gelin.
Directorul executiv al BRD spune s-a acceptat idea ca banca sa-si diminueze usor cota de piata pe anumite segmente, de exemplu si pe cel al depozitelor atrase de la populatie, intrucat nu a dorit sa lucreze sub pret, asa cum fac bancile mici, care accepta chiar pierderi pentru a castiga clienti.
Cresterea resurselor atrase anul trecut de BRD a fost de 18,5%, depozitele populatiei crescand cu 11%.
"Aceasta crestere moderata a depozitelor populatiei este rezultatul politicii BRD, politica determinata atat de lichiditatea crescuta a sistemului bancar, cat si de costul ridicat al rezervelor minime obligatorii", apreciaza oficialii bancii. BRD are un capital social de 4.181 mld. lei, actionarul majoritar grupul francez Societe Generale. Actiunile bancii sunt listate pe piata de capital, ultimul pret de ieri fiind de 19.500 lei/actiuni. La acest pret capitalizarea bancii este de 833 mil. $.
BRD este a doua mare companie listata la Bursa, dupa Petrom. Anul trecut investitorii in BRD au castigat peste 150%.
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO