Prima pagina

Broadhurst si-a vandut jumatate din actiunile Petrom

13.02.2004, 00:00 25



Fondurile americane de investitii Broadhurst si Lindsell, cele mai mari de pe piata romaneasca, si-au vandut aproape jumatate din actiunile detinute la SNP Petrom, in urma unor tranzactii de 8 - 9 milioane de dolari.



NCH Holdings, societatea care administreaza cele doua fonduri, si-a diminuat astfel participatia in Petrom, cea mai mare companie romaneasca, de la circa 1,2% la 0,6%.



Vanzarea este una semnificativa daca se tine cont de faptul ca numai 7% din actiunile Petrom sunt libere la tranzactionare pe Bursa de Valori (restul fiind detinute de stat) iar NCH era, alaturi de SIF Oltenia, cel mai important actionar minoritar al companiei.



Vanzarea actiunilor detinute de NCH a avut loc prin intermediul Bursei de Valori, de la inceputul acestui an, la preturi ce au variat in intervalul 1.400 - 1.500 lei/actiune.



NCH este primul actionar minoritar al Petrom care ia decizia de a-si micsora puternic participatia in societate, intr-o perioada de incertitudini privind dorinta statului roman de a privatiza compania pana in vara acestui an.



"Am vandut pentru ca suntem fond de investitii si este normal sa fim activi in piata. Daca pretul va fi atractiv, poate ca la un moment dat vom si cumpara. Oricum, nu intentinam sa ne lichidam pozitia", a declarat pentru ZF Cristian Siminel Andrei, director general al NCH Holdings Romania.



Pe de alta parte, surse din piata spun ca NCH intentioneaza sa vanda in viitorul apropiat actiuni reprezentand inca 0,1 - 0,2% din capitalul Petrom.



Alaturi de NCH, principalii actionari minoritari ai Petrom (din care Ministerul Industriilor detine 93%) sunt SIF Oltenia, cu o participatie de 1,25% si sindicatul Petrom, intre 0,5 si 1%.



"Noi suntem deocamdata in expectativa. Nici nu cumparam, nici nu vindem. Asteptam sa vedem ce se intampla cu privatizarea", spune Tudor Ciurezu, director economic al SIF Oltenia.



"Noi nu am cumparat nici o actiune de la Broadhurst. Urmarim ceea ce se intampla pe piata insa nu va pot spune daca vindem sau cumparam", spune si Liviu Luca, liderul sindicatului Petrom.



Broadhurst a ajuns actionar al Petrom dupa ce societatile la care fondul detinea titluri (Arpechim, Peco sau Petrobrazi) au fuzionat pentru a forma Petrom.



Sindicatul Petrom a cumparat actiuni de pe Bursa, dupa listarea din 2001 a Petrom, la fel si SIF Oltenia.



Ieri, actiunile Petrom au crescut cu 1,32% pana la 1.530 de lei, pret la care capitalizarea bursiera a companiei este de peste 1,7 miliarde dolari.
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO