Prima pagina

Brokerajul prin Internet salta cifra de afaceri

30.09.2004, 00:00 28

Tot mai multi dintre investitorii de pe Bursa prefera sa transmita ordinele de tranzactionare prin intermediul Internetului si nu prin telefon sau prin fax. Societatile de brokeraj au inceput sa sesizeze aceasta oportunitate, iar tot mai multe dintre ele se grabesc sa lanseze servicii transmitere a ordinelor pe Internet.
In urma cu doi ani o singura societate oferea preluarea online a ordinelor de tranzactionare, iar acum numarul acestora a ajuns la cinci. Cel putin alte patru, printre care Raiffeisen Capital & Investment, societatea de intermediere pe piata de capital a Raiffeisen Bank, vor sa lanseze astfel de servicii.
Societatea de brokeraj Vanguard a lansat primul serviciu de acest fel in urma cu cinci ani, ceea ce a propulsat-o de atunci intre primele zece societati de pe piata romaneasca dupa valoarea tranzctionata pe Bursa de Valori. Interesul investitorilor pentru tranzactionarea pe Internet a facut ca societatea sa nu piarda din cota de piata ca urmare a intrarii unor noi jucatori. "In conditiile cresterii semnificative a valorii tranzactionate pe BVB in 2004, serviciul Startrade de tranzactionare via Internet al Vanguard si-a crescut usor cota de piata in total tranzactii realizate pe BVB," spune Mihaela Biciu, directorul general al Vanguard.
Estinvest, o societate de brokeraj cu sediul central in Focsani a lansat un serviciu asemanator in urma cu aproape un an. Brokerii de la Estinvest spun ca site-ul le-a sporit semnificativ incasarile. "Am facut recent un studiu din care a reiesit ca serviciul de tranzactionare prin Internet ne-a adus un plus de 20-25% in privinta veniturilor din comisioane," spune Marcel Murgoci, director de operatiuni la Estinvest. El spune ca pe de alta parte site-ul a contribuit si la atragerea unor investitori care prefera metodele clasice de transmitere a ordinelor de tranzactionare, prin telefon sau fax.
"Avem clienti din toate zonele tarii chiar si din orase unde nu avem o agentie, iar site-ul ofera posibilitatea de a deschide un cont fara ca investitorul sa se deplaseze pana la noi. Avem printre clienti si cativa romani din Statele Unite, care joaca la Bursa sin New York, si au vrut sa incerce si la cea din Bucuresti. Acestora le este mult mai usor sa transmita ordine pentru ca exista o diferenta de fus orar, si in plus si costurile sunt mai mici," spune Murgoci.
Celelalte societati de brokeraj care ofera tranzactionare online se mai numara Prime Transaction, IFB Finwest sau Romintrade. Intercapital Invest sau IEBA Trust lucreaza pentru a lansa un servicii asemanatoare in urmatoarele luni.
Pe langa modul mai usor de transmitere a ordinelor, clientii unor astfel de servicii au acces si la mai multe informatii despre piata analize si isi pot urmari mai usor portofoliul prin intermediul aplicatiilor puse la dispozitie de brokeri.
Vanguard, de exemplu, ofera pe internet, pe langa tranzactionarea actiunilor pe Bursa si posibilitatea de a transmite ordine pe piata produselor derivate de la Bursa din Sibiu si cumpararea sau vanzarea de titluri de participare in fonduri mutuale administrate de o alta societate a grupului, Vanguard Asset Management. Clienti societatii pot lansa ordine de tranzactionare de pe telefonul mobil, dar tot prin intermediul Internetului.
Serviciile oferite in prezent de brokeri pe Internet reprezinta de fapt o modalitate de colectare a ordinelor de tranzactionare de la clienti si sunt inca departe de serviciile reale de tranzactionare online oferite pe pietele dezvoltate. Traderii introduc tot manual ordinele de tranzactionare in sistemul electronic al pietei, in timp ce pe pietele dezvoltate totul se face automat, fara interventia traderului.
Societatea IEBA Trust spera sa poata oferi acest serviciu la inceputul anului viitor. "Sistemul Bursei nu permite acum introducerea directa a ordinelor de tranzactionare. Dar speram sa rezolvam aceasta problema in urmatoarele luni astfel incat sa putem oferi un serviciu real de tranzactionare online," spune Marius Plugaru, directorul IEBA Trust. Societatea isi va lansa oficial site-un de Internet luna viitoare si va oferi pe site la inceput doar stiri, grafice si aplicatii de analiza.
Piata romaneasca de capital a inregistrat o crestere accelerata a numarului de investitori, persoane fizice, care spera la randamente mai mari decat dobanda bancara. Numai in ultimele 12 luni numarul persoanelor fizice care cumpara actiuni la Bursa s-a dublat, situandu-se in prezent la aproximativ 4.500.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO