Prima pagina

Bucurestiul, nr. 1 la crestere economica intre orasele Europei

09.11.2006, 18:36 14

Bucurestiul este orasul creditat cu cea mai mare rata de crestere economica pentru urmatorii cinci ani in Europa, conform companiei de servicii imobiliare Jones Lang Lasalle, care calculeaza anual un Indice European de Crestere Regionala (E-REGI). Cresterea economica este unul dintre criteriile luate in calcul de indicele E-REGI, care se mai bazeaza, printre altele, pe indicele bunastarii (PIB/locuitor) si pe un coeficient de risc, stabilit in functie de mediul de afaceri.
Bucurestiul, care este cuprins in studiu pentru prima data, se afla in acest an pe pozitia 58, in timp ce Sofia se afla pe locul 80. Pe primul loc este Londra, iar pe ultimul loc (91) se afla Genoa. Bucurestiul este creditat in acest an cu o crestere economica peste media celor 91 de orase europene cuprinse in studiu. Intr-adevar, conform Comisiei Nationale de Prognoza, cresterea economica este evaluata la 5% pe an. Cu toate acestea, din cauza coeficientilor destul de mici obtinuti pentru indicele de bunastare si pentru mediul de afaceri, pozitia actuala a Bucurestiului este in a doua jumatate a clasamentului.
La nivel national, ca pondere din PIB, Bucurestiul produce de doua ori mai mult decat media pe tara, potrivit Comisiei Nationale de Prognoza. Astfel, daca in Bucuresti PIB-ul/locuitor este de 9.000 de euro in 2006, in restul tarii locuitorii vor produce in medie doar 4.500 de euro.
Pentru anul 2008 ponderea va ramane la aceleasi valori, urmand ca PIB-ul/locuitor sa ajunga la 11.500 de euro in Bucuresti si la 5.650 de euro in restul tarii, potrivit aceleiasi surse.
In studiul celor de la Jones Lang Lasalle sunt cuprinse 91 de orase cu peste 500.000 de locuitori, cu o populatie totala de aproape 500 de milioane, din 27 de tari europene, iar sursele folosite sunt Consortiul European de Cercetare Economica, Eurostat, OECD si birourile nationale de statistica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO