Prima pagina

Bugetul rupe Alianta

18.10.2005, 19:49 10

Democratii au dat ieri semnalul dezbinarii, dupa ce au votat in forul propriu de conducere ca nu vor sustine legea bugetului de stat, in forma prezentata de ministrul liberal al finantelor Sebastian Vladescu, daca bugetul alocat Ministerului Educatiei (aflat in portofoliul PD) nu se va apropia de 5% din PIB (4,4 miliarde de euro), fata de 4,3% - cat este prevazut in proiectul actual atat pentru invatamant, cat si pentru cercetare.

Conducerea democrata s-a intrunit in sedinta imediat dupa reuniunea liderilor Aliantei D.A., la care au participat atat premierul Calin Popescu-Tariceanu, cat si presedintele democrat Emil Boc. La sedinta PD s-a vorbit chiar despre iesirea de la guvernare, insa liderii acestui partid au ajuns la concluzia ca este mai bine sa astepte o solutie in privinta bugetului Educatiei inainte de a recurge la un gest radical, au afirmat pentru ZF surse din conducerea democrata.

De altfel, au explicat aceleasi surse, si intentia ministrului finantelor de a modifica Codul fiscal ii nemultumeste pe democrati. Vicepresedintele PD Romeo Raicu a cerut sprijin colegilor sai ca noul proiect, care in viziunea lui Vladescu impune 16% impozit pe dividende pentru persoanele juridice, sa respecte programul de guvernare in care aceasta taxa este mentinuta la cota de 10%. Cu trei ore inainte, la reuniunea Aliantei, Tariceanu ii amenintase pe democrati ca va renunta la mandatul de prim-ministru in cazul in care PD nu voteaza bugetul, spun surse liberale.

"Eu nu m-am nascut in scaunul de premier si nu tin cu dintii de el, daca nu am sprijin politic. Insa voi (democratii-n.n.) veti purta responsabilitatea pentru ce se va intampla ulterior daca nu votati legea bugetului de stat", le-a spus premierul liderilor democrati.

Liderii Aliantei au convenit totusi ca Educatia va primi fonduri suplimentare dupa ce bugetele marite ale celor doua Camere ale Parlamentului vor fi readuse la nivelul din 2005, iar noi bani vor fi alocati si la rectificarea bugetara, a anuntat la finalul sedintei premierul.

Schimburi de replici violente au avut loc intre liberali si democrati dupa ce acestia din urma au cerut explicatii liderului PNL Bucuresti Ludovic Orban, despre ultimatumul dat presedintelui Traian Basescu. "Eu le-am spus ca imi mentin punctul de vedere, iar nimeni nu a mai comentat nimic. De 6 luni spun acelasi lucru despre Basescu", a declarat Orban, la o zi dupa ce ii ceruse presedintelui sa se afilieze deciziilor Aliantei si sa nu se mai ocupe de baloane de sapun.

"Probabil toti trebuie sa mai citim Constitutia si cel care face afirmatia de afiliere a presedintelui, si ziaristul care intreaba. Amandoi trebuie sa fie pregatiti", a replicat ieri presedintele Basescu, intrebat cum comenteaza declaratiile liberalului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO