Prima pagina

Bulgaria vrea sa trimita trupe in Macedonia impotriva gherilelor albaneze

06.03.2001, 00:00 17



Bulgaria s-a oferit sa trimita trupe in ajutorul Macedoniei in timp ce luptele de la granita fostei republici iugoslave cu provincia Kosovo s-au intensificat. Presedintele bulgar Petar Stoianov a facut aceasta oferta in timpul unei convorbiri telefonice cu omologul sau macedonean, Boris Traikovski, relateaza CNN.

Trei soldati macedoneni au fost ucisi in zona de granita duminica, in timpul confruntarilor armate cu gherilele separatiste albaneze.

Ministerul macedonean de Interne a anuntat inchiderea granitei cu provincia Kosovo, pentru a putea intari securitatea in zona. La randul sau, purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, Gheorghi Trendavilov a declarat ca au fost luate toate masurile de prevenire a unor noi atacuri.

Generalii macedoneni s-au intalnit in cursul noptii de duminica spre luni cu membrii conducerii KFOR pentru a elabora un plan de lupta impotriva gherilelor albaneze.

Blocarea granitei ar putea crea probleme de aprovizionare in Kosovo, in conditiile in care majoritatea proviziilor pentru trupele KFOR, de la materiale de constructii la alimente, trec prin Macedonia. Luptele dintre militantii albanezi si trupele macedonene i-au facut pe unii analisti occidentali sa-si exprime teama ca fosta republica iugoslava ar putea deveni scena unui nou razboi in Balcani.

Stoianov a sustinut ca este dispus sa ridice problema trimiterii si folosirii fortelor armate bulgare in fata Parlamentului, in cazul in care Macedonia solicita acest lucru vecinilor sai si organizatiilor internationale.

Presedintele bulgar i-a promis omologului sau macedonean ca va expune aceasta pozitie in cadrul intalnirii pe care o avea programata ieri la Bruxelles cu reprezentanti ai Consiliului Nord-Atlantic, precum si in cadrul sedintei Consiliului consultativ pentru siguranta nationala al Bulgariei, convocata pentru data de 12 martie.

Presa bulgara sustine ca Stoianov intentiona sa semneze la Bruxelles un acord cu NATO prin care sa permita trupelor Aliantei, in cazul unor operatiuni in regiune, sa tranziteze spatiul terestru si aerian al Bulgariei fara a mai solicita acceptul Parlamentului.

Cabinetul bulgar a dezbatut joia trecuta intr-o sedinta cu usile inchise forma acestui acord cu NATO, insa autoritatile de la Sofia au evitat sa dea amanunte despre continutul acestuia, relateaza Mediafax.

Presedintele comisiei pentru politica externa din Parlamentul bulgar, Asen Agov, a declarat zilele trecute, ca va fi semnat un acord largit de cooperare in domeniul militar intre Bulgaria si NATO in "care vor fi descrise toate aspectele prezentei aliatilor in cazul unor operatiuni comune, precum si problema bazelor NATO in Bulgaria".

Deputatul bulgar sustine ca in document este vorba de prezenta pe teritoriul Bulgariei a trupelor NATO doar in cazul unor operatiuni comune. Agov a catalogat acest acord drept "fara precedent" si sustine ca Bulgaria este primul stat candidat care va semna un asemenea document cu NATO.

Pentru a intra in vigoare acest document trebuie ratificat de Parlament, unde actuala coalitie de guvernamant detine o majoritate confortabila.

Sofia a semnat, in primavara anului 1999, un acord cu NATO care permite Aliantei sa foloseasca teritoriul Bulgariei pentru transportul trupelor si tehnicii de lupta care participa in cadrul operatiunilor de mentinere a pacii din Kosovo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO