Prima pagina

Bursa a dat inapoi dupa boom-ul din prima saptamana

13.01.2005, 00:00 12

Majoritatea actiunilor cotate la Bursa de Valori Bucuresti au intrat ieri pe o traiectorie puternic descendenta, topind astfel o parte din castigul pe care investitorii l-au inregistrat in prima saptamana de tranzactionare a anului, cand indicii pietei urcasera cu aproape 20%.
Societatile de investitii financiare (SIF), au fost principalele perdante de ieri, cu o scadere medie de 4%, in timp ce indicele BET, care urmareste cele mai importante actiuni cotate, a coborat cu 1,7%, desi Petrom cea mai mare companie listata, a fost suspendata ieri de la tranzactionare.
In urma declinului de ieri al pietei, cresterea medie a Bursei de la inceputul anului a coborat astfel pana la 13%.
Dupa primele zile de crestere puternica din acest an brokerii spuneau ca Bursa nu o poate tine la nesfarsit in acest ritm, iar pe masura ce preturile au urcat, tot mai multi investitori au ezitat sa mai cumpere actiuni.
"Dupa cresterea preturilor de la inceputul anului, multi dintre brokeri nu prea mai stiu ce sa recomande investitorilor sa cumpere", spune Valerian Ionescu, director de operatiuni la CA IB Securities, societatea de brokeraj a HVB Bank.
Brokerii spun insa ca nu exista motive de ingrijorare, iar o scadere de cateva procente dupa explozia preturilor actiunilor din prima saptamana a anului era normala si ca pe piata nu se poate vorbi despre investitori sau brokeri care au intrat in panica. Bursa daduse semne de scadere inca de marti, dar pierderile inregistrate ieri de investitori au fost mult mai insemnate.
"Scaderea de ieri nu a fost decat o corectie, care nu cred ca va mai dura mult. SIF-urile s-ar putea sa mai scada in urmatoarele zile, dar in cazul BRD, de exemplu, ma astept la o stabilizare a pretului. Pe piata actiunilor BRD s-a vazut ca pana la ora 12 s-a vandut, la fel ca pe intreaga piata, iar apoi au revenit ordinele de cumparare, iar cotatia a incheiat ziua in crestere fata de ziua anterioara," spune Grigore Chis, director de tranzactionare la SSIF Broker.
Actiunile BRD s-au numarat printre putinele de pe piata care au incheiat ziua cu crestere. Ultima tranzactie cu actiunile bancii s-a realizat la 43.900 lei/actiune, cu 0,2% fata de marti. La inceputul saptamanii, actiunile bancii atinsesera un nou maxim istoric de 50.000 lei/actiune.
Banca Transilvania a pierdut in schimb 5,4% fata de ziua anterioara, atingand  la inchidere un pret de 10.500 lei/actiune. Cresterea fata de inceputul anului a actiunilor bancii s-a diminuat astfel pana la 11%. Banca Transilvania a fost ieri cea mai tranzactionata din piata cu operatiuni in valoare de 62 miliarde de lei (1,6 milioane de euro).
"Ceea ce s-a intamplat pe piata nu este o inversare de trend, ci o scadere normala. Ma astept ca piata sa creasca in continuare, dar nu in acelasi ritm cum s-a intamplat la inceputul anului," spune Chis.
Cresterea puternica a cotatiilor din primele zile  ale anului a fost pusa in principal pe seama schimbarilor de fiscalitate, in principal reducerea impozitului pe profit, acre va determina o crestere a priofiturilor nete ale companiilor
"Sunt convins ca piata va avea pana la finalul anului o tendinta ascendenta. Reducerea impozitului pe profit pana la 16%, care a determinat de fapt evolutia buna din primele zile ale anului este valabila in continuare. La fel si prognozele privind cresterea economica si aprecierea leului in termeni reali pe piata valutara," spune Valerian Ionescu, director de tranzactionare la CA IB Securities.
Ultimele zile au adus la Bursa variatii mult mai mari ale preturilor in sus sau in jos fata de variatiile zilnice cu care brokerii si investitorii au fost obisnuiti in ultimele luni ale anului trecut.
"Piata a fost intr-adevar foarte volatila in ultimele zile, dar asta se datoreaza si faptului ca au avut loc foarte multe evenimente. Exista multe noutati pe plan legislativ si fiscal, apar o serie de prognoze pe acest an care influenteaza evolutia actiunilor.  Pe de alta parte, cu toata cresterea valorii tranzactiilor din ultimele luni, piata este in continuare destul de putin lichida," spune Valerian Ionescu, director de tranzactionare la CA IB Securities.
El apreciaza ca in lumina noilor modificari de fiscalitate investitorii se vor orienta intr-o mai mare masura in lunile urmatoare catre companii care au confirmat asteptarile privind cresteri de profit anul trecut si in acest an,  in conditiile in care anul trecut cumparatorii de actiuni s-au uitat mai mult catre companiile cu perspective de crestere a rezultatelor financiare pe termen lung.
Cele mai mari scaderi dintre SIF-uri au apartinut ieri acelora care inregistrasera cele mai mari cresteri in ultimele saptamani. Actiunile SIF Transilvania au coborat cu 4,9% pana la 11.700 lei/actiune in conditiile in care valoarea tranzactiilor a fost de aproape 30 miliare de lei. SIF Banat-Crisana a coborat pana la 9.500 lei/actiune, in scadere cu 4,5% fata de ziua anterioara. Actiunile SIF Oltenia au pierdut ieri 3,8%, lichiditatea actiunilor fiind foarte buna, chiar daca in scadere comparativ cu sedinta precedenta. Tranzactiile derulate cu titlurile SIF Oltenia au insumat 35,5 miliarde de lei (0,9 milioane de euro).
Actiunile companiei de constructii si dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti au inregistrat o lichiditate destul de redusa, cu operatiuni in valoare de 1,3 miliarde de lei. Pretul actiunilor a coborat cu 2,3% pana la 6.350 lei/actiune.
In cadrul unei tranzactii speciale derulate ieri s-a transferat un pachet de 5 milioane de actiuni ale producatorului de medicamente Sicomed Bucuresti, reprezentand 1,2% din capitalul acestuia. Tranzactia, in valoare de 36 miliarde de lei s-a derulat la 7.200 lei/actiune, cu aproximativ 10% sub pretul din piata.
vlad.nicolaescu@zf.ro ; catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO