Prima pagina

Bursa a dublat banii investitorilor

29.11.2004, 00:00 10

ZF Index, indicele bursier calculat de Ziarul Financiar, care estimeaza castigul mediu al  investitorilor de pe piata de capital a trecut saptamana trecuta de pragul de 2.000 de puncte, dublu fata de inceputul anului.
Nici chiar campania electorala care ii determina de obicei pe multi dintre jucatorii de pe pietele de capital sa amane luarea unor decizii privind eventualele tranzactii, in asteptarea rezultatelor alegerilor, nu a oprit in ultimele saptamani afluxul de ordine de cumparare venite pe piata.
"Investitorii si-au dat seama ca oricine castiga aceste alegeri nu va avea loc o schimbare radicala a evolutiei companiilor romanesti din punct de vedere economic," spune Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Bursa a incheiat saptamana cu noi maxime istorice ale indicilor pietei, BET si BET-C, cresterea indicilor de la finalul saptamanii datorandu-se actiunilor BRD. La fel ca la inceputul anului, cand preturile actiunilor erau la jumatate din valoarea de acum pe piata se spunea ca preturile sunt mari. Piata s-a dublat de atunci, mai ales datorita faptului ca investitorii au inceput sa gandeasca pe termen mai lung.
"Actiunile sunt intr-adevar scumpe fata de situatia prezenta a companiilor, dar nu sunt deloc scumpe fata de ceea ce pot deveni companiile listate peste cinci ani, de exemplu," spune Grigore Chis, director de tranzactionare la SSIF Broker din Cluj-Napoca. El a adaugat ca alegerile vor avea o influenta pe termen mediu asupra pietei, doar prin prisma masurilor fiscale care vor fi luate de noul guvern.
Cresterea actiunilor romanesti este, de fapt, o repetare a istoriei din tarile est-europene care au aderat la Uniunea Europeana in primul val. Un fenomen similar, dar anul acesta de o amplitudine mai mica, se intampla de altfel si in Bulgaria unde bursa a crescut cu aproape 40% de la inceputul acestui an.
Salturile pietei de actiuni romanesti din acest an au coincis de fiecare data cu valori ridicate ale investitiilor straine de portofoliu. Luna trecuta a insemnat un nou record al acestora: cumpararile nete de actiuni ale strainilor fiind de aproape 35 milioane de euro.
Conform ultimelor date ale Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare privind evolutia investitiilor straine de pe piata de capital cei mai multi dintre banii intrati in octombrie pe piata au apartinut unor investitori din Statele Unite. In octombrie, valoarea actiunilor cumparate de pe piata de americani a depasit cu 26 milioane de euro valoarea actiunilor vandute de acestia.
ZF Index  a incheiat saptamana la 2.012 de puncte fata de cele 1.000 de puncte, valoarea din ultima zi de tranzactionare a anului trecut. Indicele ia in calcul cele mai tranzactionate actiuni de la Bursa de Valori Bucuresti si de la Bursa Electronica RASDAQ, fiind ajustat cu actiunile oferite gratuite de companii si cu operatiile de divizare a valorii nominale a actiunilor.
Indicii BET si BET - C au atins vineri noi maxime istorice, de la inceputul anului, cresterea celor doi indici fiind de 82,9%, respectiv de 87,9%. Cele mai mari companii listate pe Bursa, Petrom si BRD au inregistrat aprecieri in ultima sedinta a saptamanii trecute, ponderea acestor societati in structura celor doi indici fiind de 40%. Cresteri au inregistrat de altfel majoritatea companiilor tranzactionate, important de remarcat fiind si faptul ca evolutia usor ascendenta a Bursei pe parcursul sedintei de vineri a fost insotita si de o lichiditate destul de buna, tranzactiile cu actiuni insumand 114,5 miliarde de lei  (2,8 milioane de euro).
Pe primele trei locuri in ceea ce priveste cele mai tranzactionate actiuni au fost cele Petrom, BRD si Banca Transilvania, de altfel, principalele companii de pe Bursa, cu o pondere in structura indicelui BET de peste 60%.
Actiunile BRD au atins un nou maxim al ultimului an de 34.100 lei/actiune, aceste titluri fiind si cele mai tranzactionate de pe piata, cu un rulaj de 25,7 miliarde de lei. In afara de tranzactiile din piata, in suma de 22,8 miliarde de lei, cu titlurile BRD s-a derulat si o tranzactie speciala prin care s-a transferat un pachet de 60.000 actiuni la pretul de 34.000 lei/actiune. Valoarea acestei operatiuni a fost de 2 miliarde de lei. La pretul la care s-a realizat tranzactia speciala s-a perfectat si ultima tranzactie in piata, titlurile BRD castigand 2,4% comparativ cu cotatia precedenta.
O alta tranzactie speciala a implicat actiunile Turbomecanica, in acest caz transferandu-se un pachet de 75.000 actiuni la pretul de 100.000 lei/actiune. In piata, tranzactiile cu titlurile Turbomecanica au totalizat 2,3 miliarde de lei, inchiderea facandu-se la pretul de 101.000 lei/actiune, in crestere cu 2%.
Actiunile Petrom au facut obiectul unor tranzactii de 15,9 miliarde de lei, cotatia la inchidere fiind de 2.880 lei/actiune. Titlurile Petrom au castigat vineri 1,4%.Una din cele mai mari aprecieri a apartinut actiunilor Petrolsub, revenite vineri la tranzactionare. Pretul a castigat peste 10% in urma informatiilor privind reluarea activitatii in cadrul rafinariei, dupa reluarea furnizarii de materii prime de catre Petrom. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a perfectat la 6.800 lei/actiune, operatiunile derulate cu titlurile Petrolsub totalizand 536 milioane de lei.
Actiunile SIF au pierdut in medie 1%, singurele titluri ale societatilor de investitii financiare (SIF) care nu au scazut fiind cele ale SIF Oltenia. aceste actiuni au fost cotate la inchidere la acelasi pret de joi, de 7.650 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor care au implicat aceste titluri a fost de 9,2 miliarde de lei. Cea mai mare pierdere, in randul SIF, a apartinut actiunilor SIF Transilvania, cotate la inchidere la un pret de 9.500 lei/actiune, in scadere cu 2,1% fata de cotatia precedenta. Transferurile au totalizat, in acest caz, 6,6 miliarde de lei.
vlad.nicolaescu@zf.ro ; catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO